luni, 16 ianuarie 2012


Există la Chişinău o dinastie de actori, care întotdeauna ne-a trezit toată admiraţia. 
Cea mai reprezentativa exponenta a acesteia este Paulina Zavtoni, artista a poporului, care, timp de 51 de ani, a muncit si continua sa munceasca la teatrul "Luceafarul" din Chisinau. Sotul actritei, regretatul actor Spiru Haret, a jucat si el alaturi de aleasa inimii sale, in mai multe spectacole, in acelasi teatru. Fiul lor, Constantin Haret, este director al Teatrului dramatic rus " A.P. Cehov", iar sotia sa, Alea Tuz-Haret - actrita in acelasi teatru. Fiica Doamnei Zavtoni, Lucia, este profesoara la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, iar nepotii Anatol, Dumitru si Danut isi dac studiile la liceul teatral...  (Click pe titlu pentru a citi intregul articol)

luni, 2 ianuarie 2012

O reteta simpla si foarte gustoasa! 


PRAJITURA CU MERE


1 confectiune de aluat gata "Brisée" (poti utiliza si foietaj dar nu dau garantie pt rezultat..)
circa 1 pahar de zahar
circa 2 pahare de faina
1 pahar de iaurt acru de consistenta smantanii
3 oua intregi
coaja rasa de lamaie
2 pliculete de zahar vanilat, dupa plac scortisoara 
4-5 mere crocante (de alea mai acre ...)



Se curata si se taie merele felii subtiri. Se pun intr-o cratita la foc mic cu 2 liguri de apa si putin zahar pina cand scade tot sucul si feliile devin de culoare aurie (lasand circa o jumatate de mar crud pentru a acoperi suprafata prajiturii), se stinge focul si se adauga 1 pliculet de vanilie. Se lasa sa se raceasca putin.



Intretimp se face umplutura: 
se pun impreuna ouale, faina, zaharul, iaurtul, 1pliculet de vanilie, coaja rasa de lamaie si se omogenizeaza compozitia, adaugand merele cand sint aproape reci.
Se toarna totul in forma pentru cuptor in care am asezat aluatul Brisée, se acopera cu feliile de mar crud si se presara cu un strat subtire de zahar brun cristale.



Se pune in cuptorul incalzit la temperatura de 180°C pentru circa 15 minute, micsorand-o la 150°C atunci cind a inceput sa prinda culoare. Se scoate din cuptor peste 5 minute dupa ce s-a stins focul si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.



NOTA BENE: Temperatura cuptorului nu trebuie sa fie prea mare ca sa nu arda forma din aluat inainte ca compozitia sa fie gata!