...O muzica pasionala, plina de sentimente si culori calde ale sufletului...
luni, 30 iulie 2012
Aleister Crowley: omul care s-a vrut Antichrist
Despre Crowley se pot spune multe lucruri, o mare parte din ele adevărate. Dar oricum l-am privi, acest personaj a fost unul cu adevărat interesant, iar viaţa sa a rămas şi astăzi un uriaş şir de controverse şi scandaluri. A rămas în istorie drept cel mai mare ocultist din secolul trecut, precum şi omul care a scris Cartea Legii şi a revelat Thelema lumii întregi. Tot el a fost probabil cel mai influent membru al unor societăţi oculte precum Golden Dawn şi Ordo Templi Orientis. Pe lângă satanismul său etalat ostentativ, Crowley s-a remarcat şi ca scriitor, poet, călător prin lume, artist, spion guvernamental britanic, anarhist, ba chiar şi alpinist, maestru de şah, yoghin şi mai ales dependent de droguri şi adept al libertinajului sexual fără nicio limită. Evident, cu un astfel de „Curriculum Vitae”, presa şi oamenii l-au demonizat încă din timpul vieţii sale pe cel care a rămas în istorie sub titulatura de „cel mai malefic om din lume”.
Efectul nocebo – atunci când credinţa ne omoară
De-a lungul istoriei, puterea sugestibilităţii a fost folosită de şamani şi doctori ca adjuvant în tratarea pacienţilor. Ritualurile de vindecare folosite de vraci se bazau pe convingerea anterioară a pacientului în privinţa eficienţei acestora, el vindecându-se ca urmare a credinţei în leacul prescris. În secolul al XX-lea, acest fenomen de vindecare a primit numele de „efectul placebo”, oamenii de ştiinţă recunoscând uluitoarea capacitate de autovindecare a corpului.
Doctorii ştiu astăzi că o pastilă placebo, ce nu conţine niciun ingredient activ, poate fi la fel de eficientă ca medicamentele consacrate în ameliorarea a numeroase simptome. De aceea, testul de căpătâi al medicinei moderne pentru aprobarea unui nou medicament este studiul clinic dublu orb, în care jumătate din pacienţi sunt trataţi cu noul remediu şi restul cu un placebo, fără ca pacienţii sau doctorii să ştie ce primeşte fiecare subiect.
sâmbătă, 28 iulie 2012
Înapoi în Paleolitic! Este stilul de viaţă primitiv o soluţie a problemelor noastre?
Isterizaţi de veştile proaste privind efectele stilului de viaţă actual asupra sănătăţii, îngroziţi de viziunea unei omeniri viitoare formate în cea mai mare parte din bolnavi - obezi/diabetici/hipertensivi/canceroşi -, stresaţi de propriile lor probleme de sănătate, pe care le pun adesea pe seama alimentaţiei moderne, mulţi caută alternative. Caută ALTCEVA, un stil de viaţă care să pună corpul uman în acord cu natura, cu fiinţa lor biologică primară, ale cărei înzestrări s-au pierdut în cursul evoluţiei culturale, prea rapidă pentru ca omul să se fi putut adapta la ea. Cu alte cuvinte, încearcă să revină la origini, ori măcar să se apropie de ele atât cât se poate în ziua de azi, regăsind un mod de viaţă care să cuprindă cât mai mult aspectele celui ancestral, din vremurile când oamenii erau copii ai naturii şi trăiau ca vânători-culegători. Şi aşa, urmaşii lor contemporani au descoperit paleo-dieta şi contextul ei mai larg - stilul de viaţă „paleo”.
Oamenii de Neanderthal traiau putin, dar intens
In schimb, reprezentantii speciei Homo sapiens - careia ii apartinem - se dezvoltau dupa o regula diferita: se maturizau mai lent si traiau mai mult, iar acest model s-a dovedit superior celui neanderthalian.
Omul modern isi datoreaza "victoria" evolutiva tocmai acestei dezvoltari lente, care permitea maturizarea creierului si dobandirea unor capacitati superioare, sugereaza un studiu realizat la Universitatea Harvard, SUA.
luni, 23 iulie 2012
Ce stim sigur este ca stim foarte putin despre minunata lume care ne inconjoara...
Leul Christian
In 1969, John Rendall si Anthony Bourke au cumparat un pui de leu de la magazinul Harrods, din Londra. L-au botezat Christian si l-au crescut timp de un an, inainte de a-l elibera in salbaticie. Dupa ce au aflat ca tanarul leu a fost introdus cu succes in habitatul sau natural, cei doi barbati au intreprins o expeditie in Kenya, pentru a se intalni cu leul ce le-a apartinut candva.
miercuri, 18 iulie 2012
Sanatate si noroc!
De ce îşi adapă francezii vacile cu vin?
După ce japonezii au hrănit vaci cu bere, acum este rândul francezilor să experimenteze creşterea vacilor cu vin.
Un producător de vinuri din regiunea Languedoc-Roussillon, Franţa, îşi hrăneşte vacile cu vin, după ce mai multe studii au subliniat că animalele fericite dau carne mai bună. Ideea îi aparţine unui preşedinte al unei asociaţii de vin, Jean-Charles Tastavy, după ce a citit despre studiile din Spania şi Canada care susţineau că cu cât animalele sunt mai fericite, cu atât carnea lor este mai bună.
Un "tatuaj" pe dinţi ar putea identifica infecţiile
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton au creat un senzor care poate fi tatuat pe un dinte pentru a depista infecţiile şi a trimite informaţii către o bază de date medicale.
Invenţia va putea fi utilă atât pe câmpul de luptă, unde va determina dacă rana unui soldat este sau nu infectată, cât şi în spital, pentru pacienţii cu un sistem imunitar slăbit, care sunt foarte vulnerabili la bacterii.
marți, 17 iulie 2012
Pappa Anton: Angela Merkel
Pappa Anton: Angela Merkel: In 3 zile, s-au întâmplat 3 miracole in Uniunea Europeana. Niciodată in toata cariera ei, Angela Merkel nu a mai atacat așa de clar s...
sursa imagine: valterbinaghi.wordpress.com
Ce se întâmplă în Rusia? Statistici reale - continuare
Rusia riscă să se destrame
Rusia deţine 5% din rezervele mondiale de petrol şi 30% din rezervele globale de gaz. Costul de producţie al unui baril de petrol în Kuweit este egal cu 4 dolari, iar în Rusia - cu 14 dolari. Potrivit Curţii de Conturi a Federaţiei Ruse, termenii de epuizare a rezervelor de zăcăminte valoroase se încadrează în limita anilor 2013-2025.
Ne vom întâlni cu extratereştrii în decursul acestui secol, avertizează un celebru fizician
Este vorba de o predicţie cât se poate de ştiinţifică, dar care oferă credit declaraţiei lui Steven Spielberg conform căreia „vom intra în contact direct cu extratereştrii în mai puţin de o sută de ani.”
Însă conform unui prestigios fizician, întâmpinarea extratereştrilor este o sarcină a guvernelor lumii, nu a scenariştilor de la Hollywood.
Trăind în Antropocen: era în care Omul transformă planeta
De la formarea sa, acum 4,5 miliarde de ani, Pământul a trecut prin multe. Ere geologice s-au succedat, fiecare cu trăsăturile ei specifice, fiecare aducând schimbări în înfăţişarea şi funcţionarea planetei. Dar cea mai recentă perioadă de evoluţie, cea în care ne aflăm, e una cu totul diferită de celelalte, iar asta ni se datorează nouă, oamenilor.
duminică, 15 iulie 2012
Viaţa amoroasă a insectelor ascunde secrete crude
Zumzetul musculiţelor de oţet de sex masculin nu este doar o invitaţie la împerechere: noi cercetări arată că aceste sunete au efecte uimitoare asupra sistemului imunitar al femelelor, care se pregătesc astfel pentru durităţile comportamentului masculilor.
Studiul realizat de Elina Immonen şi Mike Ritchie de la Universitatea St. Andrews, Marea Britanie, a urmărit modificările care se produc la nivel genetic atunci când musculiţele de oţet (Drosophila melanogaster) se pregătesc pentru reproducere.
Jertfe pe altarul ştiinţei: animalele de laborator
Câte animale sunt utilizate azi în cercetări de laborator? Greu de spus: estimările variază de la zeci de milioane până la 100 de milioane de vertebrate (nevertebratele nu le-a mai pus nimeni la socoteală). Subiect de dezbateri aprinse şi chiar conflicte între oamenii de ştiinţă, adepţi ai cercetărilor pe animale, şi apărătorii drepturilor acestor fiinţe, animalele de laborator aduc o contribuţie cu adevărat nepreţuită la evoluţia cunoaşterii. Jertfite în numele progresului, aceste vieţuitoare merită măcar atât din partea noastră: să fie cunoscute şi să se ştie cât de mult le datorăm. Dintre numeroasele specii utilizate experimental în laboratoarele lumii, iată câteva care au deţinut sau deţin şi acum roluri de seamă în ştiinţă. De ce sunt folosite aceste animale şi ce realizări ştiinţifice, ce izbânzi ale cunoaşterii le datorăm?
Putem cultiva un creier în laborator? Nu chiar, dar aproape...
Ideea unui creier care să rămână viu, odată desprins de restul corpului, şi să-şi păstreze funcţiile, este de de domeniul SF – deocamdata. Totuşi, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pittsburg, SUA, au făcut un pas în această direcţie: au reuşit să cultive în laborator celule cerebrale de şobolan, astfel incat acestea au prezentat activitate de tip neuronal.
Misterele timpului şi secretele percepţiei noastre asupra realităţii I
Până la începutul secolului al XX-lea, majoritatea oamenilor considerau timpul un element universal, ce se manifestă în acelaşi fel oriunde şi pentru oricine. Albert Einstein a fost cel care a schimbat radical perspectiva asupra timpului, explicând că acesta este relativ, nu absolut, aşa cum susţinea Isaac Newton. Experienţa timpului este pur subiectivă, fiecare om percepându-l în funcţie de viteza cu care călătoreşte prin spaţiu şi de distanţa faţă de un câmp gravitaţional (cu cât este mai departe un ceas de sursa de gravitaţie, cu atât timpul trece mai repede, aşadar timpul se scurge mai repede pe Everest decât pe malul mării).
sâmbătă, 14 iulie 2012
Ecstasy: Pe căi aspre, până la stele
Ecstasy: Pe căi aspre, până la stele: Pe căi aspre, până la stele Oribită de-o violentă scânteie, Îmi închid ochii, deghizată-n femeie. Căzută-n genunchi, în noroi... ...
Incarcator de baterii umane - recomandat!
Mozart Group este binecunoscut in toata lumea si modul lor de a interpreta muzica clasica este unul dintre cele mai populare si "cele mai usor de mestecat" - adaug cateva perle la acele deja existente in postarile pe care le gasiti la etichieta "Muzica". Mai multe informatii gasiti la pagina web: www.mozartgroup.net Auditie placuta!
vineri, 13 iulie 2012
Incredibilul observator construit la 2.500 metri adâncime sub Antarctica
Îngropat la o adâncime de aproximativ 2.500 de metri în calota glaciară a Antrarcticii se află cel mai bizar observator din lume, a cărui asamblare a fost finalizată recent.
Observatorul IceCube Neutrino este un telescop gigantic poziţionat la Polul Sud şi proiectat astfel încât să detecteze particule elementare subatomice denumite neutrini care circula prin Pământ cu viteza luminii.
Construirea telescocupului s-a definitivat la finele anului trecut, deşi el a colectat deja date mai mulţi ani la rând. Se ştiu foarte puţine despre neutrini, dar se crede că aceştia transportă informaţii esenţiale despre naşterea galaxiei noastre precum şi despre enigmaticele găuri negre.
Construirea telescocupului s-a definitivat la finele anului trecut, deşi el a colectat deja date mai mulţi ani la rând. Se ştiu foarte puţine despre neutrini, dar se crede că aceştia transportă informaţii esenţiale despre naşterea galaxiei noastre precum şi despre enigmaticele găuri negre.
Cea mai promiţătoare invenţie de la apariţia smartphone-ului încoace (VIDEO)
La sfârşitul anului ne vom putea bucura de lansarea uneia dintre cele mai importante noi tehnologii: Leap Motion va lansa un produs prin intermediul căruia vom putea controla diferite device-uri prin gesturi ale mâinilor.

Spre deosebire de o interfaţă touchscreen, Leap nu presupune atingere sau frecare. Procesul nu este unul banal, diferenţa dintre cele două sisteme fiind similară cu cea dintre dirijarea unei simfonii şi schiţarea cu creta pe o tablă a mişcărilor specifice dirijorului ce urmează a fi interpretate de orchestră.
joi, 12 iulie 2012
A fost descoperita bacteria care “naste” aur
Oamenii de stiinta din Australia au descoperit ca bacteria Cupriavidus metallidurans catalizeaza biomineralizarea aurului prin tranformarea compusilor toxici ai acestui material in forma lor metalica, folosindu-si mecanismele celulare active.
Potrivit lui Frank Reith, lider de cercetare al Universitatii din Adelaide, cu mai multi ani in urma bacteriile metalo-rezistente Cupriavidus metallidurans fost descoperite pe fragmentele de aur extrase din doua mine australiene aflate la 3.500 kilometri departare una de cealalta, in New South Wales respectiv in nordul Queensland.
O formă de viaţă de acum 500 de milioane de ani a fost recreată în laborator, unde a evoluat
Cercetătorii de la Georgia Tech susţin că au înviat o genă veche de 500 de milioane de ani dintr-o bacterie, pe care au introdus-o apoi într-o bacterie Escherichia coli (E. coli) modernă.
Bacteria înviată s-a reprodus, crescând de-a lungul a mai bine de 1.000 de generaţii şi oferind astfel cercetătorilor şansa să observe pe viu procesul evolutiv al unui organism.
ROMA cu OCHII MEI
Precum un fruct cazut spre radacini
S-antors din drum si-si afla-acuma rostul,
Tot astfel ne-ntelegem astazi sortul,
Caci noi la Roma nu sintem straini!
Brodata,-aprinde aura si sfantul
De marmura dezvaluie cuvantul
Ce-alina boala, blestemul si vina,
Iar sub cupola se asterne tina
Procesiunilor de ingeri; vantul
Din orga catedralei smulge cantul
Si-n mine se ridica-ncet cortina.
In poarta zilei clopotul din Dom a
Batut pios ca sa imparta mana.
Hulubii fug; mai dainuie aroma
Imperiului in colbul gri si-un ban-a
Legat iubiri pagane de Fontana
Di Trevi iar. Am sa ma intorc la Roma.
Roma, sonet 127 de C. Vasiliu
miercuri, 11 iulie 2012
Dincolo de limite - Beyond the limits: „This Is Our Planet”
Dincolo de limite - Beyond the limits: „This Is Our Planet”: „This Is Our Planet” – imaginile care i-au făcut pe astronauţi să afirme „suntem cu toţii o mare familie” Realizatorul Tomislav Safundžić...
Legendele Dacice
Există specialiști care cred, că după creștinarea teritoriului de la nordul Dunării și asimiliarea credințelor și practicilor creștine, sărbătoarea Sfântului Andrei a luat locul sărbătorii unei presupuse divinități dacice, Sântandrei, personificare a lupului.
Legendele despre misiunea de creștinare a Sfântului Andrei spun că acesta a fost trimis în ”tărâmurile lupilor”, unde a fost însoțit și călăuzit în teritoriile dacice de Marele Lup Alb. Evident, nu avem inscripții sau documente la care să apelăm pentru reconstituirea drumului apostolului Andrei la Nordul Dunării (de fapt, nici nu există dovezi clare care să ateste că acesta ar fi trecut Dunărea), însă tradițiile populare cu privire la călătoria sa sunt foarte bogate.
marți, 10 iulie 2012
Mistere, mistere...
Susţinătorii plasării Atlantidei în Marea Neagră cred in continuare că adevăratele dovezi

sînt îngropate în apropierea coastelor României, iar Insula Şerpilor e o rămăşiţă a înfloritoarei civilizaţii de acum 10.000 de ani.Conform ipotezei susţinute de tot mai mulţi adepţi, din străvechea Atlantidă a rămas doar Insula Şerpilor. Certitudine este doar faptul că pe colţurile de stîncă azi pustii se ridica pe vremuri un superb templu închinat zeului Apollo.
Ce se intampla in Rusia? - continuare
Literatura rusă nu e obligatorie la şcoală
Taxa de studii la Universitatea Relaţiilor Externe din Moscova (MGIMO) ajunge până la 7 mii de euro pe an, iar la Şcoala Superioară de Economie - până la 7700 de euro pe an. Totodată, un student la Universitatea Sorbona din Paris plăteşte anual o taxă de studii de 250-1000 euro, la Universitatea Tehnică din München - circa 1200 euro, iar la Universitatea Tehnică din Berlin - circa 500 euro.
Obiectul „literatura rusă” a fost exclus din lista materiilor obligatorii la examenul general de stat. Prin această decizie, similară cu cea de a exclude cuvântul „naţionalitate” din paşaport, autorităţile urmăresc derusificarea Rusiei. Prin urmare, nimeni nu mai este obligat la şcoală să citească opera lui Puşkin sau Tolstoi.
186 de conducători ai instituţiilor de învăţământ din Rusia au dosare penale. Printre aceştia se numără opt membri ai comisiilor de admitere, şapte rectori, prorectori şi decani, 18 profesori, 153 de directori, adjuncţi şi învăţători. Au fost identificate 3535 de ilegalităţi, dintre care 597 cazuri de corupţie şi 869 cazuri de furt şi delapidări de fonduri. Potrivit datelor UNESCO, în 2007, suma mitelor luate în sistemul de învăţământ al Rusiei a ajuns la 520 milioane de dolari.
Rusia ocupă locul trei în lume după Irak şi Somalia la numărul de cetăţeni care au solicitat azil în alte state. În 2008, cu asemenea solicitări s-au adresat 20.477 de cetăţeni ruşi (cu 9% mai mult decât în 2007). Ţările cele mai solicitate sunt Polonia, Franţa, Austria, Belgia, Norvegia şi Suedia. Rusia se plasează pe locul 19 în lista celor mai atractive state pentru refugiaţi. În 2008, 3970 de cetăţeni străini au cerut statut de refugiat în Rusia.
În ultimii 35 de ani, din Federaţia Rusă au plecat 40 milioane de oameni, pe când legal s-au stabilit în ţară 3 milioane de oameni, majoritatea fiind originari din republicile CSI. Anual, prin intermediul programelor migraţionale din Rusia pleacă peste 100 mii de cetăţeni.
Pentru repatrierea ruşilor, autorităţile au cheltuit în ultimii cinci ani peste 6 milioane de euro. Se preconiza ca în 2007 din străinătate să se reîntoarcă în Rusia 50 mii de ruşi, în 2008 - 100 mii şi în 2009 - 150 mii. Cu toate acestea, în 2007 în Rusia s-au mutat cu traiul doar 400 de ruşi din străinătate.
(Va urma)
vineri, 6 iulie 2012
Triburi dacice
AGATÂRŞII - Trib de origine iraniană, stabiliţi, cu mult înainte de sec. V îen în spaţiul intercarpatic devine propabil cu timpul un trib dacic cu oameni “foarte fercheşi, gătiţi cu podoabe de aur” ceea ce corespunde perfect bogăţiilor aurifere ale Daciei după cum menţionează Herodot.
ALBOCENSII - Trib de origine dacică fără îndoială, aflaţi în jurul oraşului Alboca din sudul Banatului de azi. Au fost menţionaţi de Ptolemeu.
ANSAMENSII - Trib dacic localizat pe Someş, în NV Transilvaniei. Este atestat pe inscripţii romane un sat purtând numele acestui trib: vicus Ansamensium.
APPULII - Numele neamului dacic aşezat în jurul oraşului Apulum. Sunt menţionaţi de textul antic cunoscut sub numele de Consolatio ad Liviam.
BIESII - Trib de pe malurile Mureşului ce se învecinează la N cu piageţii, la NV cu burii şi la SV cu sarmaţii. Sunt amintiţi de Ptolemeu.
BURII - Puternic trib dacic, cu capitala la Argedava. Ocupau regiunea subcarpatică a actualelor judeţe Vîlcea şi Arges. Stăpâneau imensele mine de sare de la Ocnele Mari şi căile de acces spre Dacia transilvană, ceea ce le conferea o imensă putere militară, alături de o mare responsabilitate. Sunt menţionaţi de Ptolemeu.
CALIPIZII - Trib dacic înrudit cu carpii menţionaţi de Herodot şi Strabon.
CARPII - Unul din cele mai mari şi importante triburi dacice ce a locuit la est de Carpaţi până la Nistru. După unii cercetători, numele de carpi vine de la muntii Carpaţi, după alţii de la indo-europeanul Kar=”a lăuda” iar după alţii numele de Carpaţi vine de la carpi. Sunt amintiţi de Iordanes, Aurelius Victor, diferite inscripţii din Dacia romană. Existenţa lor mai este confirmată de faptul că unii împăraţi romani care i-au învins (Filip Arabul, Aurelian, Diocletian, Maximian, Constantius Chlorus, Galerius şi Constantin cel Mare) şi-au luat supranumele de Carpicus Maximus. Urme ale carpilor au fost identificate pe teritoriul Moldovei, carpii lasând cel mai mare număr de tezaure monetare. Organizaţi într-o puternică uniune tribală, carpii au dominat din punct de vedere politic, economic şi militar atât unele triburi de origine dacică (dacii liberi din Muntenia), cât şi populaţiile barbare pătrunse în zona extracarpatică a României. După înfrângerea costobocilor de către romani şi asdingi (170-172) carpii au fost cei mai puternici şi mai periculosi duşmani ai Imperiului roman la Dunărea de Jos. Ei au atacat în repetate rânduri imperiul fie singuri, fie în alianţă cu sarmaţii, goţii şi alte seminţii. Sunt atestate conflicte în anii 214-238, 245-247, 272, 295-297, 302-303, 306-311, 313-318. În urma acestor conflicte, unii dintre carpi au fost transferaţi în Imperiul roman, iar alţii au continuat să trăiască pe teritoriul lor de baştină, alături de goţi, huni. De-a lungul existenţei lor, a asimilat numeroase culturi fără a-şi schimba semnificativ cultura. Între carpi şi romani au existat şi unele relaţii paşnice, fapt dovedit arheologic.
CARPIZII - Trib dacic înrudit cu carpii menţionaţi de Ephoros.
CARPODACII - Denumirea de carpodaci este interpretată de istorici în mod diferit : “daci amestecati cu carpi”, “daci de origine carpică”, “daci în ţara carpilor”, fiecare formulare oferă concluzia că n-ar fi vorba despre o singură populaţie, ci despre două neamuri de aceeaşi origine (dacă). Sunt menţionaţi de Zosimos în Istoria nouă : “Teodosius a respins pe sciri şi pe carpodaci şi învingându-i în luptă, i-a silit să treacă Istrul şi să se întoarcă pe meleagurile lor”. V.Pârvan i-a identificat pe carpodaci cu carpii.
CAUCOENSII - Trib dacic, localizat de V.Pârvan în “regiunea de munte din Neamţ şi Bacău şi ţinutul spre apus din ţara secuilor”. Caucoensii au fost vecinii de S ai costobocilor, locuind N Moldovei, inclusiv în partea carpatică şi dincolo de Siret pînă la Nistru. Sunt menţionaţi de Ptolemeu.
CEIAGISII - Trib aflat la S de potulatensi, adică în SV Munteniei şi SE Olteniei (cursul inferior al Oltului). Sunt menţionaţi de Ptolemeu.
COSTOBOCII - Triburi de daci liberi care au locuit în N şi NE Daciei. Apartenenţa lor etnică a fost dovedită arheologic. Aria de răspândire cuprinde bazinul superior al Nistrului şi cel superior al Prutului, respectiv regiunea Stanislav, Lvov şi Cernăuţi, din vestul Ucrainei, afectând deopotrivă Maramureşul (istoric) şi Bucovina. Prezenţa temporară a costobocilor prin Moesia Inferior, respectiv Dobrogea, este menţionată de două epitafe descoperite la Adamclisi. Corespund culturii arheologice de tip Poiana-Răcătău-Tinosul. Costobocii se impun, pe plan istoric, în special în sec. II, când o serie de izvoare literare şi epigrafice antice vorbesc despre incursiunile făcute de ei în Imperiul roman. Cel mai puternic atac a fost cel din anul 170, când pătrund în Moesia Inferior, Thracia şi Macedonia, ajungând până în Ellada şi profanând templul din oraşul Eleusis. După alungarea lor din imperiu, romanii i-au îndemnat pe asdingi, de neam germanic, să-i atace. În urma înfrângerilor suferite în anii 170-172, o parte s-au refugiat pe teritoriul carpic, iar alţii au continuat să trăiască pe teritoriile de baştină, alături de nou veniţii de neam germanic şi sarmati. Nordul Moldovei, zonă de interferenţă între cultura carpică şi cea costobocă, a fost dominat de costoboci pînă în anul 170 e.n., după cum arată descoperirile arheologice. Costobocii, ca şi carpii, au lăsat o bogată moştenire perioadei de început a migraţiei popoarelor. Prin acţiunile militare întreprinse în sec. II-III e.n., costobocii şi carpii au fost adversari redutabili ai Imperiului roman.
COTENSII - Unul din principalele neamuri geto-dacice. V.Pârvan îi localizează pe “enigmaticii cotensi” în E Daciei, respectiv în S Moldovei. Sunt menţionaţi de Ptoelemeu la sud de ratacensi, caucoensi şi biefi.
CROBIZII - Trib getic cel mai pobabil din Dobrogea, din jurul oraşelor Adina (între Constanţa şi Mangalia), au fost conduşi de Isanthes, mentionaţi de Herodot, Ptolemeu şi de către Hecateu din Milet (din a doua jumătate a sec. al VI-lea îen) în cea mai veche menţionare a populaţiilor din spaţiul carpato-danubiano-pontic.
HARPII - Trib dacic, ramură într-o anumită măsură (necunoscută) apropiată de cea a carpilor, au locuit în sec. II-III e.n. la N de gurile Dunării, între Prut şi Nistru. Ptolemeu vorbeşte despre un oraş din regiunea menţionată mai sus, numit Harpis. Prezenţa harpilor este atestată şi de ceramica din regiunea specificată.
DAURSII (“dacii albi”) - Trib dacic din Dalmatia.
OBULENSII - Trib getic localizat după izvoare vechi şi după cercetări recente în E Dobrogei, unde s-au descoperit numeroase oraşe, posibile capitale ale acestui trib. Tribul obulensilor este menţionat de Ptolemeu.
OINENSII - Trib traco-getic, localizat în E Moesiei inferioare, adică partea de V a Dobrogei centrale. Sunt menţionaţi de Ptolemeu.
ORDYSII - Trib de pe malurile Argeşului.
PIAGEŢII
PIEDAVENSII - Trib din V Munţilor Apuseni , “pie” însemna “duşman”.
PIEFIGII - Trib cu o certă origine geto-dacică au fost localizaţi de V.Pârvan în Câmpia munteană, aproximativ în fostul judeţ Vlasca şi în actualele judeţe Ilfov şi Ialomiţa, iar mai recent de către R.Vulpe în special pe valea Argeşului, în jurul cetăţii Sornum. Corespund culturii arheologice de tip Vîrteju-Bucureşti. Atât tribul cât şi capitala lor, sunt menţionaţi de Ptolemeu. Începuturile lor pot fi urcate în timp până în vremea regelui Dromichete, cînd geţii se afirmă prin victoriile repurtate în două rânduri asupra armatei lui Lisimah. În perioada imediat premergătoare lui Burebista, în uniunea de triburi getice din mijlocul Munteniei, piefigii reprezintă dacă nu principalul, unul din principalele puncte de sprijin ale lui Burebista în opera sa de unificare a tuturor geto-dacilor.
POTULATENSII - Neam dacic, după opinia lui V.Pârvan ar fi populat părţile de N ale Olteniei şi zona deluroasă din V Munteniei. Corespund culturii arheologice de tip Adîncata-Mănăstirea din a doua jumătate a sec. II îen. Sunt menţionaţi de Ptolemeu.
PREDAVENSII - Trib dacic, localizat la N de Mureşul inferior, până aproape de Crişuri. Corespund culturii de tip Toc-Chereluş. Sunt menţionaţi de Ptoelemeu. Au ca perioadă de maximă înflorire, sec. II-I îen.
RACATAII - Trib dacic de pe teritoriul actualei Ungarii.
RACATRIAII - Trib dacic de pe teritoriul actualei Ungarii care folosea cimpoaie.
RATACENSII - Trib plasat de V.Pârvan în platoul transilvănean dintre Tîrnave şi Someş, mai nou în platoul dintre valea Mureşului şi a Tîrnavelor. Corespund culturii Răduleşti-Hunedoara, Aiud-Cugir şi Petelea. Sunt pomeniţi de Ptolemeu. Preced în timp momentul unificării realizate de Burebista.
SACII - Trib dacic, localizat de V.Pârvan în jurul orasului Sacidava, la S de Axiopolis (Cernavodă). Acest trib este menţionat de Aurelius Victor.
SARGETII - Trib scitic getizat în V Mureşului şi pe Siret.
SIENSII - Trib dacic care după calculele lui V.Pârvan, ar fi locuit de-a lungul râurilor Ialomiţa şi Buzău adică în partea de NE a Munteniei, corespunzătoare judeţelor Buzău şi Brăila. Corespund culturii arheologice Dumbrăveni şi Inoteşti-Răcoasa. Sunt menţionaţi de Ptolemeu. Siensii au jucat un rol deosebit în viaţa politică şi economică a oraşelor greceşti de pe coasta de vest a Mării Negre, încă din sec. III îen.
SUCII - Trib getic care după ultimele cercetări a fost plasat în trecătoarea Succilor din munţii Balcani. Se pare că de aici au emigrat în două direcţii stabilindu-se în două locuri şi întemeind oraşele Sucidava: unul la Izvoarele (CT) şi unul la Celei-Corabia (OT). Sunt menţionaţi de Tabula Peutingeriana, Itinerarium Antonini şi de o inscripţie din vreme lui Aurelian (Sucidava dobrogeană), de Procopius. Sucii din câmpia romănăţeană au fost organizaţi într-un territorium Sucidavense, cei din Dobrogea au întreţinut relaţii strînse cu elenii pontici, ceramica atestându-le prezenţa între sec. III îen-IV en.
TAGRII - Trib getic localizat de V.Pârvan pe cursul inferior al Nistrului. Ptolemeu îi menţionează “lângă Dacia, între bastarni şi tyrageţi”.
TIRIZII - Trib traco-getic localizaţi în capul Terizis la E de Balcic (Dionysopolis). Sunt menţionaţi de Hellanicos, Photios, de către Hecateu din Milet (din a doua jumătate a sec. al VI-lea îen) în cea mai veche menţionare a populaţiilor din spaţiul carpato-danubiano-pontic şi de către Suidas. Ultimul ne spune că aceştia credeau în nemurirea sufletului, fapt care în corelaţie cu descoperirile arheologice confirmă apartenenţa terizilor la neamul getic.
TYRAGEŢII - Trib de pe malurile Tyrasului.
Bibliografie:
- Getica(1926). Autor: Vasile Pârvan.
- Dacia. Civilizațiile antice din regiunile carpato-danubiene(1928). Autor: Vasile Pârvan.
File dintr-o istorie necunoscuta...
De la daci nu au rămas izvoare scrise. Prea puţine se ştiau despre locuitorii zonei carpato-dunărene, după retragerea romanilor. O carte veche de aproape 1.000 de ani, păstrată la Budapesta, răstoarnă teoriile istoricilor. Manuscrisul cuprinde primele documente scrise în această perioadă istorică. A fost scrisă cu caractere dacice, de la dreapta la stânga, şi se citeşte de jos în sus. Vorbeşte despre despre vlahi şi regatul lor. Mulţi au încercat să descifreze Codexul Rohonczi, dar n-au putut.
Disney a lansat primul poster oficial pentru producţia lui Sam Raimi, Oz The Great And Powerful, ecranizare ce ne prezintă povestea puternicului vrăjitor din Oz.
Oz The Great and Powerful este un proiect ambiţios născocit de cei de la Disney, un proiect ce continuă seria basmelor ecranizate pentru marele ecran, dar care vine ca un prequel ce ne explică evenimentele dinainte ca temutul vrăjitor să devină cel din povestea originală.
joi, 5 iulie 2012
SeaOrbiter: cel mai nou concept de navă din lume
Ceea ce pe vremuri ţinea de domeniul SF, astăzi devine tot mai des realitate. Aşa este SeaOrbiter Ocean Explorer, un concept naval imaginat de arhitectul francez Jacques Rougerie. SeaOrbiter va fi prima navă verticală din lume. Va măsura 51 metri înălţime şi mai mult de jumătate din ea va fi sub suprafaţa apei.
Mai mult decât atât, constructorii săi îşi propun ca SeaOrbiter să lanseze un nou standard în cercetarea ştiinţifică, permiţând oamenilor de ştiinţă să monitorizeze vieţuitoarele marine în timp real. În acest scop, o echipă de 18 cercetători va locui la bordul navei.
Cele mai apropiate două planete observate până acum - o ciudăţenie care i-a lăsat perplecşi pe astronomi
Astronomii au descoperit două planete extraterestre care orbitează în jurul unei stele, cu o distanţă atât de mică între ele, încât noaptea fiecare arată ca o lună plină pe cerul celeilalte.
Planetele nou descoperite se află la o distanţă de 1.200 de ani-lumină de Pământ şi reprezintă o descoperire unică, spun specialiştii. Ele diferă din punct de vedere al compoziţiei şi al mărimii, dar se află la doar 1,9 milioane de kilometri una de cealaltă, fiind mai apropiate decât oricare două planete cunoscute până acum
Abonați-vă la:
Postări (Atom)