luni, 31 martie 2014

1 aprilie - Pacaleli cu stil

Traditia de a pacali pe cineva in ziua de 1 aprilie nu este una noua si nu are origini clare. Se presupune ca are legatura cu echinoctiul de primavara care are loc pe 21 martie. Inainte de adoptarea calendarului gregorian in anul 1582, era sarbatorit ca Sfarsit de An de culturi absolut diferite precum Roma antica sau India. Pe timpuri, sfarsitul de an era sarbatorit din 25 martie pana in 1 aprilie, pana cand papa Gregorio al XIII-lea la modificat printr-un decret special, fixandu-l pe data de 1 ianuarie. In urma acestui decret, in Franta s-a creat traditia de a inmana colete-cadouri goale. 

Dat fiind ca traditiile sunt foarte asemanatoare in intreaga Europa, unii dintre oamenii de stiinta au facut "un pas in urma" si au dezvoltat o alta ipoteza a originii acestora, pornind de la mitul Prozerpinei - Zeita prosperitatii si a primaverii care, dupa ce a fost rapita de Pluto (unchiul sau), este cautata in zadar de mama ei, pacalita de o nimfa in timpul sarbatorii pagane in numele zeitei Venera.


Se mai presupune ca aceasta traditie a pornit de la primii crestini, urmasi ai lui Cristos care aveau obiceiul sa se identifice cu semnul unui peste - numele caruia in limba greaca forma acrostihul frazei "Isus Cristos, Fiul Salvatorului".

Acestea fiind spuse, vreau sa readuc in amintirea tuturor cateva dintre glumele cele mai reusite din intreaga lume.



  • Insula San Serriffe: in anul 1977, cotidianul The Gardian a publicat un supliment care se referea la o insula inexistenta cu aluzie la un tip de caractere folosit de catre unele tipografii.
  • Smell-o-vision: televiziunea publica engleza BBC a facut un reportaj in anul 1965 cu privire la un test pentru o noua tehnologie care permite transmiterea mirosului prin valuri de aer. Un numar impresionant de spectatori au contactat televiziunea pentru a participa la test.
  • Pomii de spaghete: aceiasi televiziune BBC, a transmis inceputul de culegere a spaghetelor in Elvetia. Unii dintre spectatori au dorit sa achizitioneze produsul.
  • Si din nou BBC anunta difuzarea unui documentar despre o noua rasa de pinguini zburatori. Pacat ca autorul documentarului era un fost membru al grupului umoristic Monty Python. 
  • Google a distribuit stirea referitor la un nou tip de conexiune gratuita la internet care consta in a cumpara on line (fara a indica vre-un link specific) un kit ce cuprindea un modem si un fir care trebuia introdus in WC-ul din casa. In acest fel, modemul, ar i captat undele necesare functionarii internetului.
  • Acelasi Google a prezentat un proiect numit CADIE (Cognitive Autoheuristic Distributed-Intelligence Entity) care a permis in acea noapte unui urs panda s-si creieze o pagina web personala. Totul era confirmat prin link-uri spre pagini tehnice in limba engleza.
  • In anul 2010, pe site-ul Total Film a fost publicat anuntul precum ca, filmele inspirate din cartea "The Hobbit" vor fi inregistrate in tehnologia 4D, care presupunea folosirea, in afara efectelor 3D, a stimulilor senzoriale precum mirosul si stropii de apa in timpul rularii acestora. Anuntul a fost republicat ca unul veritabil de catre multe dintre revistele si site-urile profesionale din lume.
  • In anul 2012, filiala engleza a casei Peugeot a anuntat lansarea a unei versiuni speciale a modelului sau RCZ care ar fi capabil sa-si schimbe culoarea in functie de starea emotiva a conducatorului.
  • In anul 2013, din nou Google, a presentat un nou sistem numit Google Nose, care ne-ar fi permis sa simtim mirosurile din orice colt al lumii doar apropiindu-ne nasul de monitorul calculatorului. Google a prezentat si alte servicii nostime precum Vanatoarea de comori pe Google Maps sau posibilitatea de a-ti personaliza propriul camin prin intermediul aplicatiei Google Street View.

Este surprinzator si paradoxal faptul cum unele glume de 1 aprilie au avut o baza de adevar si au devenit realitate. De mentionat este acea organizata la sfarsitul anilor 80 de catre o televiziune engleza, care a prezentat intr-o emisiune un fel de walkman numit Chippy, in stare de a contine sute de melodii datorita unui microchip (aici se intelege jocul de cuvinte). Circa zece ani mai tarziu a fost proiectat un obiect foarte comun in zilele noastre, si anume player-ul MP3 .




Sursa text: Wikipedia


8 comentarii:

  1. Deci Google şi BBC-ul se ţin de glume? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am avut o postare anulm trecut cu Google Nose. Foarte faine toate ideile! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca ti-a placut articolul, Cristi. Am sa trec pe la tine ca sa citesc articolul la care te referi. O zi faina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesante informatii. Am scris si eu ceva pe aceasta tema, si cred ca cele doua articole, al tau si al meu, se completeaza:
    http://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/03/1-aprilie-pacaleli-farse-si-caricaturi.html
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Maricel. Am citit si eu articolul tau si pot sa spun acelasi lucru: foarte interesant! Multumesc pentru comentariu si o saptamana frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  5. La un cules de spaghetti în Italia, aș merge și eu. :D

    RăspundețiȘtergere