vineri, 21 martie 2014

In Memoriam (video)

de J.S.Bach
Continuam astazi, dragi prieteni, ciclul "In Memoriam" dedicat personalitatilor celebre din toate timpurile. Si, pentru ca in ziua de 21 martie al anului 1685, intr-o familie de muzicieni profesionisti din Germania s-a nascut cel mai mare geniu al muzicii, compozitor, dirijor, organist, violonist si pedagog german, indragit si ascultat atat de cei in varsta cat si de tineri, si anume Johann Sebastian Bach, nu puteam sa trec cu vederea acest eveniment. Dar nu intentionez sa-i scriu din nou biografia si nici lista operelor pe care, chiar si daca partial, le cunoasteti cu totii.

Am sa vorbesc doar despre cateva intamplari curioase din viata compozitorului, pe care, sper ca multi dintre voi, inca nu le-ati aflat.

J.S. Bach avea doar 9 ani cand a fost nevoit sa se mute in casa fratelui sau mai mare, Johann Christoph Bach, organist in Ordruf, Germania. Pe tot parcursul sederii lui, copilul a copiat, studiat si interpretat muzica. Un episod interesant referitor la curiozitatea tanarului compozitor a ramas in amintirea fratelui sau: neavand somn, intr-o noapte, cand intreaga familie era scufundata in somnul cel mai dulce,
Sebastian a gasit in dulapiorul de muzica un manuscris (probabil o culegere de lucrari ramase de la primul mentor al lui Cristoph, Johann Pachelbel) tinut cu gelozie sub lacat. Tanarul a reusit sa bage mainile micute printre gratii si, din acea noapte, a inceput sa copieze la lumina lunii partiturile pretioase. Aceasta munca a continuat pana cand Johann a fost descoperit de catre fratele sau, atunci cand interpreta unele dintre lucrari. Bineinteles, Cristoph a dorit sa afle cum a facut micutul sa le cunoasca, incat le reproduce atat de bine. Si, in moment ce a inteles totul, a rupt in bucati mici toate copiile lui Sebastian si i-a interzis categoric sa le mai interpreteze.

tanar
Un alt episod ne descrie cat de distant era J.S. Bach de banalitatile mondane: in anul 1729, Handel (compozitor german vestit deja in acea perioada, nascut in acelasi an cu Bach dar care locuia in Anglia) venea uneori in Germania in cautarea interpretilor tineri cu scopul de ai angaja. Cand a aflat despre vizita lui la Kothen, Sebastian a dorit sa-l cunoasca dar a intarziat cu cateva zile. Au trecut circa 10 ani pana la urmatoarea calatorie spre Germania a lui Handel si, Wilhelm Friedemann Bach, fiul lui Johann Sebastian l-a invitat sa il cunoasca pe tatal sau. Insa, Hendel a refuzat invitatia. Motivul refuzului nu este clar: unii presupun ca acesta a fost lipsa de timp si boala mamei sale, altii, banuiesc in comportamentul compozitorului un sens de superioritate sociala, conferita de statutul sau de compozitor si interpret de faima internationala si care l-a facut sa fie reticent in a accepta intalniri si orice provocari muzicale cu un functionar, care nu a iesit nici macar o data din regiunea unde locuia, precum era Bach.

Muzica lui J.S. Bach si calitatea exceptionala a acesteia a inceput sa fie recunoscute de cercurile profesionale si de public doar in anul 1829. Dar, imediat dupa moartea sa, faima de compozitor i-a scazut brusc si lucrarile sale au inceput a fie considerate tot mai "demodé" in comparatie cu autorii emergenti ai perioadei clasice.

Printre admiratorii cei mai ferventi ai lui Bach se numara celebritati precum Mozart care l-a numit "tata originar al armoniei", Chopin si Beethoven, care, vorbind despre semnificatia cuvantului "bach" a exclamat: "nu paraias ci mare!".

Lui J.S. Bach ii sunt dedicate asteroidul 1814 Bach si craterul Bach format in urma impactului pe suprafata planetei Mercur, ca recunostinta globala a maiestriei si geniului sau.

Voyager1
Preludiul si Fuga din Clavecinul bine temperat de J.S. Bach  in interpretarea lui Glenn Gould a fost inregistrat si plasat la bordul navetei cosmice Voyager 1, lansata in anul 1977, si este una dintre creatiile umane care calatoresc in spatiu, simbolizand creativitatea si civilizatia terestra.

Lucrarile lui Bach au sintetizat epoca polifoniei instrumentale si au marcat inceputul clasicismului vienez, etapa noua in dezvoltarea muzicii europene. Protestant riguros, Bach a transformat muzica sacra in cea mai elevata expresie a rugaciunii ("Clavecinul bine temperat", "Concertele Brandenburgice", "Variatiuni Goldberg", "Arta fugii").

In incheiere, va las in compania muzicii in speranta ca timpul pe care l-ati dedicat lecturii acestui articol nu a fost irosit înzadar. Auditie placuta!








2 comentarii: