Jurnalistii de la cotidianul american New York Times au reusit sa patrunda in interiorul fabricilor chineze in care se produc mult doritele si mult apreciatele iPad -uri Apple, dezvaluind conditiile grele de munca de care au parte angajatii care trudesc pentru a furniza milioanelor de fani din intreaga lume minunatele gadget-uri. Multe ore de lucru suplimentare fara a primi in schimb nicio zi libera in timpul saptamanii, camine aglomerate in care sunt expusi la substante chimice periculoase, multi raniti ca urmare a substantelor chimice folosite in fabrica, picioare atat de umflate dupa un schimb de 24 de ore incat abia mai pot merge, cam asta inseamna pe scurt viata muncitorilor din fabricile chineze in care se produc iPad-uri Apple…
Aproape 140 de muncitori au fost raniti acum doi ani la o fabrica din China ca urmare a folosirii unei substante otravitoare pentru a curata ecranele iPhone-urilor, in timp ce doua explozii care au avut loc anul trecut au omorat patru oameni si au ranit 75. Potrivit New York Times gigantul californian ar fi fost avertizat asupra conditiilor periculoase in care lucreaza angajatii de la fabrica din Chengdu (sud-vestul Chinei) inainte de a se produce respectivele explozii. Nicholas Ashford, un expert de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a declarat pentru New York Times ca “daca Apple a fost avertizat si nu a actionat, acest fapt este intr-adevar condamnabil” insa ceea ce este de neacceptat din punct de vedere moral intr-o tara pare a fi o practica de business acceptata intr-o alta, si companiile profita din plin de acest fapt, a mai adaugat Ashford.
Presiunea in care se lucreaza muncitorii de aici este foarte bine redata de un banner din fabrica de la Chengdu care ii avertizeaza pe cei 120 000 de muncitori: “Munceste din greu azi la locul tau de munca sau munceste din greu maine ca sa-ti gasesti un loc de munca”.
Dezvaluirile New York Times vin la scurt timp dupa ce Apple a anuntat enormul profit de 13 miliarde de dolari inregistrat de companie ca urmare a vanzarilor de 46 de miliarde de dolari efectuate doar in ultimul trimestru. Se pare insa ca Apple vrea mai mult. Directorii de la Apple sustin ca si-au imbunatatit fabricile in ultimii ani si ca au emis un cod de conduita la locul de munca si de siguranta, insa problemele inca exista potrivit grupurilor care apara drepturile angajatilor din aceste fabrici. Mai mult de jumatate dintre furnizorii auditati de Apple au incalcat cel putin o parte a codului de conduita in fiecare an incepand din 2007 sau chiar au incalcat legea in unele cazuri, arata rapoartele companiei.
Asa se face ca, in 2009, un angajat de la o fabrica din Foxconn s-a aruncat de la etaj dupa ce a pierdut un prototip al unui iPhone si alti 18 angajati au incercat sa se sinucida in ultimii doi ani, scrie New York Times. Pentru a preveni sinuciderile fabrica din Foxconn a instalat plase care sa previna ca muncitorii sa se arunce de la etaj si a oferit tratamente mai bune pentru sanatatea mintala a angajatilor.
Li Mingqi, un fost angajat al fabricii din Foxconn care da acum compania in judecata in urma concedierii sale a declarat pentru New York Times: “Binele angajatilor nu are nimic de-a face cu interesele lor. Lui Apple nu i-a pasat niciodata de altceva decat de imbunatatirea calitatii produselor sale si de scaderea costurilor de productie”.
Un fost director Apple a afirmat pentru publicatia americana ca s-au cunoscut abuzurile de munca ce au loc in unele fabrici de patru ani incoace dar ca se continua in aceeasi maniera intrucat “sistemul lucreaza pentru ei”. Ceea ce ar trebui sa ii puna si mai mult pe ganduri pe fanii Apple este insa o alta declaratie facuta de un fost executiv al companiei care spunea: “Incercam din greu sa facem lucrurile mai bine, insa multi oameni ar fi inca foarte deranjati daca ar vedea de unde vin iPhone -urile lor”…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu