Pe data de 20 februarie anul curent ziarul italian "La stampa" a publicat un articol intitulat "Nu este o tara pentru femei, prea putine strade "roz" semnat de Flavia Amabile in care se discuta despre toponimia feminina (TOPONIMÍE s. f. 1. Totalitate a numelor proprii de locuri, de ape, de munți etc. dintr-o țară sau dintr-o regiune. 2. Ramură a lingvisticii care se ocupă cu studiul numelor proprii de locuri; toponomastică. – Din fr. toponymie.
Sursa: DEX '98 - o cercetare facuta de catre o profesoara de geografie care a inceput sa lucreze la Ghidul oraselor italiene, urmarind strazile cu nume de femei. Rezultatele au fost uluitoare: la Roma, din 14270 de strade doar 336 sunt dedicate femeilor, la Napoli din 1165 doar 55 au nume de femei distinte, la Trieste din 1475 doar 5.....lista ar putea continua la nesfarsit. Procentul de comparatie, de la nord la sud, este mai mult sau mai putin egal. S-a pus intrebarea fireasca - de ce? nu exista oare suficiente femei care au adus faima si onoare acestei tari? A fost format un grup numit "Toponimia feminina" si au pornit lupta pentru combaterea nedreptatii. Au fost sustinute de catre primarii multor comune si orase dar si criticate, aducand ca exemplu probleme globale mult mai grave. In orice caz, se cauta solutii in vederea rezolvarii acesteia.
Am reflectat asupra importantei acestei "lupte" care, la prima vedere, pare sa fie nu mai mult decat un capriciu si ca nu ar face decat sa atate mai mult relatiile complicate dintre barbat si femeie din timpurile noastre. Dar daca am privi mai adanc sub straturile superficiale ale problemei, daca am da la o parte orgoliu feminin si acel masculin, ar apare la suprafata un substrat, o latura interna, una dintre cele mai importante, chiar cea mai esentiala latura a naturii umane - RESPECTUL, care se invata din primele clipe ale vietii si depinde intr-o mare masura de societate si valorile ei culturale.
Chiar daca lupta pentru emanciparea si drepturile femeii a avut mari rezultate, subconstientul social nu este nici pe departe eliberat de lipsa de respect fata de fiinta datatoare de viata, de convingerea subconstienta ca locul femeii este in fata aragazului si ca ceea ce are de spus este lipsit de importanta - ca dovada vezi violenta crescanda in randurile societatii contemporane asupra femeii, violenta mai bine camuflata, prin metode mai sofisticate dar si total lipsite de scrupul...
Este adevarat ca femeia astazi participa activ cat la viata sociala atat si la cea politica dar sunt prea putine acele femei care reusesc sa-si faca drum prin "padurea de spini" fara a varsa sange. Deseori se vorbeste foarte activ despre femei doar in anumite contexte cum ar fi sexul si distractia - utilizarea corpului feminin la reclama oricarui produs de comert (chiar daca nu are nimic de a face cu corpul in sine ci doar cu atragerea clientilor de sex masculin)... si respectiv, punerea acestuia (a corpului) in categoria de jucarie pentru barbati folosita si la cresterea orgoliului masculin si sensului de superioritate a acestuia, aducand in acest fel (in mod subconstient) la educarea unui "barbat" prepotent si totodata lipsit de respect (de a nu se nega si meritele mari a unor femei in acest aspect al problemei..!). Nu stiu de ce am impresia (poate este o fixatie de a mea...) ca de cele mai multe ori si in baza unor anumite consecinte si coincidente, uneia dintre noi "i se permite" si alteia "nu i se permite"?
Nu este oare "lipsa de respect" punerea in evidenta a meritelor unei parti a membrilor unei societati si camuflarea aproape totala a meritelor celeilalte (sau indreptarea acesteia intr-o "albie" marginita si neansemnata..) o forma de discriminare sau "injosire" sociala, o metoda de supunere uneia fata de cealalta?
Femeia..? Cine este..? (zis cu ton arogant bineinteles)
Aceasta este intrebarea care vine de la sine, examinand aspectul recunoasterii meritelor femeii in societatea noastra. Aceasta este parerea mea si va invit sa participati la discutia acestui subiect dintotdeauna fierbinte.
Am sa inchei discutia pe o nota pe cat de trista pe atat de pozitiva a unei melodiei vestite in interpretarea a nu mai putin vestitei cantarete americane de culoare Etta James "It's a man's man's world".
This is a man's world...but it wouldn't be nothing without a women!
(Aceasta este lumea barbatului...dar nu ar fi nimic fara femeie!)
"Femeile sunt mame si,prin urmare, stapinele lumii" H. de Balzac.
RăspundețiȘtergere