marți, 16 iulie 2013

Hitchens si Noul Decalog pentru timpurile moderne

Christopher Hitchens este un jurnalist britanic controversat și autor decedat în 2011, pozițiile sale de multe ori s-au dovedit a fi extrem de provocatoare si i-au adus multe critici și o reputație de polemist necontestat.

În 2013 a iesit de sub tipar noul sau eseul intitulat Noile Porunci in care Hitchens examinează cele Zece Porunci ale Vechiului Testament, le definește depășite și susține o nouă viziune de un caracter în primul rând etic, adaptata la timpurile moderne infestate cu "rechini ale finanțelor" si "vanzatori" de corpuri feminine.

"Cele Zece Porunci nu mai rezista. Ele sunt confuze, ambigue, nici pe departe "scrise în piatră". De fapt, ele sunt o lucrare în curs de desfășurare, care necesită o mulțime de detalii. De exemplu, a spune "numai Dumnezeu știe" inseamna sa menționezi numele lui Dumnezeu în van (in contradictie cu porunca din Vechiul Testament). Și "nu ucide" ar fi in contradictie cu pasajul din Exod care invită copiii lui Israel de a extermina pe dușmani ...
Ce sa mai zic de considerațiile pe care le puteți face despre "nu pofti nevasta aproapelui tău sau proprietatea altora". Este mai mult ca evident ca poruncile asa cum le cunoastem nu-si mai au locul in timpurile moderne. Ele au fost adresate unui grup de triburi nomade din cele mai vechi timpuri, prin urmare, ar trebui să fie modificate și revizuite în această epocă de crime impotriva mediu inconjurator, de hoții pe scara cea mai inalta, de războaie pseudo-sfinte... Avem nevoie de un nou cod moral, înul scurt dar justificat, nu pastile. Din fericire exista Hitch cu umorul lui inconfundabil, intelectul său pasionat, provocări intelectuale nu triviale sau false." (Sursa)


Detașându-ma pentru un moment de la pozițiile polemistului de Portsmouth, as fi orientata sa cred ca, daca este adevărat că cele Zece porunci ale lui Moise reprezintă, mai mult decât orice, statutul unui trib de nomazi și păstori care se forma ca stat în tranzit spre Pământul promis, acestea nu sunt complet lipsite de o anumită valoare organizationala.


  • Să nu ai alți dumnezei afară de Mine, "Cinstește pe tatăl tău și pe mama, și nu pronunta numele lui Dumnezeu în zadar - au fost principiile care au stabilit si asigurat respectul pentru autoritati.
  • „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.”, să nu ucizi, să nu furi, să nu poftești lucrurile si nevasta aproapelui tău și Să nu comiți adulter - acest grup de porunci a introdus regulile necessare pentru a menține igiena și coexistență pașnică între membrii tribului care reprezentau nucleul viitorului stat Israelit (apropo de luarea în considerare a corpului feminin, Dumnezeul evreilor pune femeia la acelasi nivel cu animalele și obiectele - o revizuire ar fi fost necesara cu mult timp înaintea lui Hitchens).
  • „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești” este o schiță pentru protecțiea lucrătorilor, deoarece prin aceasta este garantata ziua de odihnă pentru toti.


Abandonand Muntele Sinai, suntem de acord cu Hitchens că în acest moment avem nevoie de un nou manual care reprezintă un cod de etică pentru omul modern.


Etica: acest cuvânt obscur, rostit cu o multa prudență, de parca a vorbi despre valori morale ar reprezenta un risc actual de marginalizare. A discuta despre etică nu înseamnă a fi bigot, fanatic. Aceasta înseamnă a identifica cel mai mic numitor comun a ceea ce poate fi universal recunoscut ca drept șau greșit, indiferent de condiții.

Etica permite, printr-o analiză de natura deontologica, diferentierea comportamentului uman de tip moral legitim de un comportament moral inadecvat și, prin urmare, dăunător pentru comunitate și propria persoana. Problema de etică este vastă și delicată, deoarece morală tinde să evolueze în paralel cu viața oamenilor.

Ciudat este faptul ca nici un lider a unui stat modern nu s-a gândit vreodată sa faca "primul pas" stabilind un cod de etică si indicand exact baza de caracter moral cu ajutorul careia intenționează sa guverneze.

Se vorbește despre liberalism, social-democrație, statut social, de a rămâne sau a ieși din Uniunea Europeană, despre politica monetară, reforma fiscală, ocuparea forței de muncă. Dar nici un lider modern a emis vreodată un discurs început cu valorile morale alese pentru a guverna.

Și astfel ne regasim într-o țară în care epuizarea valorilor morale precedeaza celor economice. Unde a mitui oficialii, a devasta mediul, a priva de protecție pe cei "slabi", a refuza ajutorul celor care au nevoie sunt instrumente simple pentru a atinge un obiectiv dictat de logica pur economica.



Este necesara îndepărtarea fără ezitare a sistemului modern de guvernare, care nu este o caracteristică unică ci o filozofie răspândită în toate țările, o filosofie formată din mijloace arogante și lipsite de scrupule pentru a castiga bani. O filosofie care, în ADN-ul său, poartă lipsa acelui manual modern care ar trebui să vorbească despre respectul față de reguli și fata de oameni in primul rand. O filosofie săraca care nu poate da valoare decât bogăției.

Acceptarea aceastei politici lipsite atat de curaj cat si de morala, elimina demnitatea intregii națiuni. Iar, odata pierduta demnitatea natiunii, nu exista masuri economice prin care aceasta din urma ar putea fi reabilitata.

"The person who is certain and who claims divine warrant for his certainly, belongs now to the infancy of our species"

Christopher Hitchen








Articol inspirat din Le cronache di Sigma;
Traducere si adaptare administrator blog;
Imagini preluate prin GoogleImage


8 comentarii:

  1. O ţâră off topic...
    Fain de tot arată blogul tău!
    O să-l trec în blogroll, să-l "răsfoiesc" mai uşor. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga Melania. Si mie imi place foarte mult blogul tau dar in special felul tau de a scrie. Ar trebui sa-ti citesc articolele in fiecare dimineata la cafea caci imi ridica buna dispozitie :D . Te salut si pe curand.

      Ștergere
  2. Personal sunt de acord cu C.H. in aceasta privinta ! Dar conteaza? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca conteaza! Atitudinea fiecaruia conteaza..! Apoi, vorba aia: cu incetul se face otetul :D.

      Ștergere
    2. Nici otetul prea acru nu e pe gustul tuturor !
      Asa ca-i musai unul balsamic ! :)

      Ștergere
  3. Bună seara, Rodica dragă.
    Întâi de toate te felicit pentru articol! Tare bine ar fi dacă am respecta cu sfinţenie, Decalogul lui Dumnezeu şi poate lucrurile ar merge mult mai bine în întreaga lume.
    Îmi place schimbarea pe care ai făcut-o la blog, îmi pare mie mult mai accesibilă.
    Te îmbrăţişez cu mult drag. O seară minunată îţi doresc, draga mea! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, draga Stefania, ma bucur sa te regasesc aici :D. Multumesc pentru sustinere si cuvinte frumoase. Si multumesc pentru comentariu, chiar daca parerile noastre sunt putin diferite, sunt de acord cu tine ca multe lucruri s-ar schimba spre bine daca toata lumea ar proceda corect, daca ar respecta nu doar interesele proprii... Numai bine, draga Stefania.

    RăspundețiȘtergere