luni, 3 martie 2014

Curiozitati despre Carnaval

Chiar daca perioada Carnavalului in lume e in faza de incheiere, am hotarat sa scriu cateva randuri referitor la aceasta minunata traditie.

Potrivit Enciclopediei libere WikipediA, etimologic, cuvantul "carnaval" se trage di dialectul milanez ("carne vale") si inseamna "adio carne".  Sarbatorirea festivitatilor inainte de Pasti, a fost impusa de biserica si reprezinta perioada care preceda postul in special in tarile crestine, cand au loc petreceri populare cu care alegorice, focuri de artificii, iar participantii sunt in mod obligatoriu deghizati.

Multe alte evenimente de acest fel au loc in intreaga lume: in localitatea indiana Goa, paradele sunt insotite de batai cu apa; belgienii din Binche sunt renumiti pentru bataile cu portocale; olandezii pun in scena nunti; spaniolii din Tarragon dau foc unui butoi enorm; grecii din Patras se pun pe cautat comori.

Cunoastem bine din vazute sau auzite si Carnavalul din Venetia, acel din Nice si acel din Rio de Janeiro care s-au transformat intr-o adevarata industrie.

Am ales, insa, sa pun accentul pe Carnavalul din Nice. De ce? Pentru ca mi se pare cel mai original datorita faptului ca este unicul care are o tema anumita si in fiecare an diferita. Nu mai zic nimic ci va las, dragi cititori, sa "savurati atmosfera delicioasa" a Carnavalului 2014 din acest oras extraordinar.




Sarbatori fericite in continuare!

7 comentarii:

  1. Multumesc ca ai trecut pe aici, Cristi, si o seara frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare sunt carnavaluri şi în România?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot felul de activitati... din pacate nu la nuvelul unui Carnaval ca atare dar e un bun inceput :D. De ce nu incercati sa organizati unul, anul viitor, pe litoral..?

      Ștergere
  3. O perioada frumoasa a anului in Italia. Candva si in Romania era o perioada - pana la Lasata secului - a balurilor mascate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact asa se numeste si astazi la noi perioada care coincide cu Carnavalul in lume - lasatul secului! Apoi cine stie mai bine decat tine, Maricel!? O zi buna sa ai.

    RăspundețiȘtergere