luni, 21 mai 2012
Daniel Roxin: Afacerea colesterolului, una dintre cele mai mari ...
Daniel Roxin: Afacerea colesterolului, una dintre cele mai mari ...: Mijloacele mass-media au indus o adevarata anxietate generala: teama de colesterol. Oameni de o splendida sanatate telefoneaza la cabinet...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
dar care-i bun si care-i rau (colesterol)?
RăspundețiȘtergereColesterolul (C27H46O) este un alcool organic, sterol, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge. Termenul provine din grecescul chole (bilă) și stereos (solis) plus sufixul „ol”, fiind identificat în calculii colesterolici în anul 1784. De regulă, el nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în oragnismul animal. Se concentrează la nivelul ficatului, măduvei spinării, a creierului dar și la nivelul plăcii de aterom, conducând la ateroscleroză. Colesterolul are un rol important în organism, numeroase procese biochimice avându-l drept precursor. Hiperproducerea de colesterol (cel din lipoproteine de mică densitate) este asociată cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare ș.a., periclitante pentru viață.
RăspundețiȘtergereTermenul de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide:
LDL (low density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mică așa numitul colesterol “rău”
HDL (high density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mare