marți, 7 august 2012

Bun venit in IAD! Afla daca esti dependent

Cat de dependenti sunteti de internet???


In opinia psihiatrului american Jerald Block, dependenta de internet este o dereglare compulsiva atat de raspandita incat ar trebui inclusa fara doar si poate in urmatoarea editie a nomenclatorului bolilor psihice (DSM-V), programat sa apara in 2011.

DSM ("Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder"), publicat din 1952 incoace de Asociatia Americana de Psihiatrie, reprezinta un soi de "biblie" a psihiatriei mondiale, instrumentul de referinta preferat al specialistilor din lumea intreaga. Se stie deja ca noua versiune, la care se lucreaza de ani buni, va cuprinde printre cazurile de dereglare psihica si asa-numitul "shopping dezinhibat", raportul obsesiv cu mancarea si problemele legate de identitatea sexuala. Si de ce nu, si dependenta de internet.
Intr-adevar, exista o psihopatologie in toata puterea cuvantului asociata asa-numitei dependente cauzate de abuzul de internet, ale carei simtome sunt considerate de unii specialisti similare cu cele ale dependentei de substante. Vi s-a intamplat vreodata sa va treziti noaptea si sa simtiti nevoia incontrolabila de a va controla e-mailul? Sa inchideti computerul si sa simtiti un gol teribil pentru ca lumea reala nu ma are nicio consistenta? Sa va identificati cu avatarul atribuit propriului nickname? Acestea sunt semnele evidente ale acestei boli, termenul de "Internet Addiction Disorder - IAD" datorandu-se psihiatrului american Ivan Goldberg, autorul criteriilor de diagnosticare a acestei maladii. Iata care sunt principale simptome ale IAD, conform criteriilor lui Goldberg:
  1. Nevoia de a petrece tot mai mult timp in retea pentru a obtine satisfactii emotionale;
  2. Reducerea semnificativa a interesului pentru alte activitati care nu au legatura cu internetul;
  3. Dezvoltarea, dupa suspendarea sau diminuarea utilizarii netului, a unei stari de agitatie psihomotorie, anxietate, depresie, ganduri obsesive cu privire la ceea ce se intampla online, clasicele simptome ale abstinentei;
  4. Necesitatea de a fi online tot mai des sau pentru perioade de timp prelungite fata de intentia initiala;
  5. Imposibilitatea de a intrerupe sau de a tine sub control utilizarea internetului;
  6. Petrecerea a peste 8 ore / zi online si dedicarea unui timp indelungat activitatilor corelate netului.
  7. A continua utilizarea internetului in pofida unor probleme generate de utilizarea excesiva a acestuia, fie ele fizice, sociale, psihologice sau la locul de munca.
Si inainte sa va ingrijoreze eventualul "exces de emailuri sau de sms-uri", e bine sa stiti ca orice dependenta implica niste mecanisme specifice:
  • toleranta (care constrange la cresterea continua a "dozei" pentru a obtine efectul dorit, cel de la inceput),
  • abstinenta (cu aparitia simptomelor specifice reducerii sau suspendarii unui anumit stimul)
  • si asa-numitul "craving", pofta nepotolita care, nesatisfacuta, cauzeaza suferinta psihica intensa, uneori chiar fizica, insotitta de ganduri fixe, lipsa foamei si a setei, iritabilitate, insomnie, depresie si in cazurile cele mai grave, senzatii de depersonalizare.
Prin urmare, cat de dependenti sunteti de internet?



Sursa aici

6 comentarii:

  1. Minunat articolul. Nu ma regasesc intrutotul in simptomatologie, dar sentimentul ca acasa am un calculator la care pot apela in caz de nevoie ma face sa ma simt mai linistita. Exista o pseudogluma: "respectati-va parintii, ei au crescut fara google si wikipedia". Odata cu dezvoltarea tehnologiei, nevoia omului de a se informa in alta parte decat pe net s-a diminuat, de unde si comportamentul atat de aberant in atatea situatii. Nu mai mergem sa imprumutam volumul favorit de la cea mai buna prietena, cu care puteam schimba si niste impresii, pentru ca il gasim "pe net".
    Dezolant, asadar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci pentru comentariu si las meritul adevaratului autor. Este un adevar pe care il stim bine cu totii dar preferam sa il lasam balta. Pe de o parte e confortant si comod sa stii ca gasesti pe internet orice informatie de care ai nevoie dar pe de alta parte ce trist este faptul ca deseori, cu scuza ca sa nu pierdem timpul pretios, preferam sa stam inchisi in casa in fata computerului in loc sa mergem la o intalnire cu prietenii adevarati, nu cu acei virtuali... la o intalnire cu acei prieteni pe care te poti baza in orice situatie si care iti vor intr-adevar tot binele din lume - avem tot mai putin timp pentru ei. Este un tip nou de sclavie - renunti la tot pentru satisfactii si emotii virtuale. Numai bine si multi prieteni adevarati!

      Ștergere
  2. Mi-e teama ca ma numar printre acesti "bolnavi". Am inceput sa fiu din ce in ce mai dependenta. Dar oare, in societatea noastra, numai noi, oamenii de rand, suntem vinovati? Din pacate internetul a devenit cea mai populara distractie si datorita acestei saracii lucii in care traim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai cea mai mare dreptate - deseori renuntam la o excursie, la un spectacol, la un concert, la o petrece cu prietenii din motive materiale, confortandu-ne la gandul ca oricum putem sa vedem totul pe internet dar stai linistita, deja fatul ca discutam la tema va sa zica ca suntem constiente in privinta problemei :D si, prin urmare, riscul e mult mai mic. Numai bine si pe curand pe paginile blogurilor!

      Ștergere
  3. Ma declar o dependenta si asta datorita informatiilor uimitoare, interesante si captivante pe care le descopar pe zi ce trece iar prin intermediul lor decopar oameni minunati.
    Incerc sa ma tin cat mai la distanta de jocuri (cu greu, ce-i drept) si sa-mi rezerv cat mai mult timp si pentru alte activitati.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine! Aceasta ar trebui sa fie menirea adevarata a Internetului - pacat ca multi nu isi dau seama... Atata timp cat dependenta de Internet produce beneficii morale si imbogateste intelectul omului va fi apreciata si binevenita. Pana la urma fiecare in parte isi alege "drumul cel drept".

    RăspundețiȘtergere