miercuri, 3 aprilie 2013

+ Victime sub ruinele Eurolandiei


Capitalismul fara solidarietate este o sursa mare de disperare.

euro moneda unica, moneda UE, Aceasta este lectia amara pe care o invatam de cateva decenii bune, adica de cand o coalitie fatisa de bancheri numita francmasonerie si oameni avizi ale finantelor au iesit din umbra si a structurat o entitate supranationala cu nume de Uniune Europeana cu scopul aparent de a insanatosi economiile si de a implementa conceptul de "piata libera" pe Vechiul Continent. Dar scopul real al carei, pentru nimic ascuns de altfel, este dezechilibrarea rapoartelor de forta in favoarea sa si in defavoarea maselor muncitoare care nu apartin clasei conducatoare. O adevarata lupta a claselor sociale, condusa nu de cea inferioara animata de spiritul razbunarii, ci de clasa dominanta, cu scopul final de stabilire a unei suprematii absolute.



In ultimul timp s-au inmultit cam peste tot in spatiul UE cazurile de sinucideri din cauza conditiilor dificile de viata in care clasa defavorizata este obligata sa traiasca.

Saptamanalul german "Der Spiegel" a dedicat cateva pagini fenomenului dramatic ce are  loc in Bulgaria: in ultimele luni 4 persoane s-au sinucis, dandu-si foc in fata locurilor emblematice si reprezentative ale Institutiilor (banci, sedii ale parlamentarilor s.a.) care sunt considerate responsabile pentru starea generala economica si sociala ce devasteaza una dintre ultimele tari atrase de promisiunile inselatoare a drapelului albastru cu 12 stele aurii.

Bulgaria este "cufundata intr-un infern fara solutii" ce seamana cu o spirala vertiginoasa ce-si are inceputul in momentul in care  liderul conservator la conducerea Guvernului, Boyko Borissov, a ales sa respecte indicatiile UE si sa impuna tarii calea echilibrarii bugetului. In mod surprinzator acest scop a fost atins. Dar la ce pret? La pretul reducerii drastice a consumului si a unei cresteri dramatice a somajului - in general, a unei crize economice profunde ce "a aruncat la pamant" foarte multe familii. De aici sinuciderile si "tortzele umane".

Isi da oare seama cineva dintre acei "norocosi" ce abis vede in fata sa un om ajuns sa se stropeasca cu benzina si sa-si dea foc? Ce gol de speranta si asteptari are in suflet? Cata manie..?



Sa nu mentionam faptul ca logica de privatizare a celor mai importante servicii publice a condus la cresterea uluitoare  a tarifelor, fapt care a complicat si mai mult viata oamenilor.

Ca dovada ca bugetul echilibrat nu este oglinda unei tari sanatoase: nu poate fi considerata sanatoasa o tara in care lumea isi da foc, in care familiile "se stranguleaza" ca sa le ajunga oxigen pana la urmatoarea gura de aer, in care cea mai mare parte a populatiei este in somaj, in care bogatia tarii este concentrata in maini putine, in timp ce saracia   este "in floare". 

Acel ce dicteaza regulile in acest moment a confundat obiectivele si obstacolele de-a lungul drumului: vede echilibrarea bugetului ca obiectiv si somajul sau crisa economica ca fenomene trecatoare, obstacole de ocolit. Parerea mea este ca prosperitatea pe scară largă (ocuparea forței de muncă și distribuirea egală a bogăției) este scopul final iar bugetul echilibrat este corolarul inevitabil ce trebuie rezolvat într-o etapă ulterioară, atunci când toate celelalte variabile vor fi reechilibrate.

Apare intrebarea daca aceasta este Uniunea Europeana pe care ne-o dorim. O Europa unita sub stindardul unor "banditi" in costume rafinate gri. Unita de o moneda studiata in teorie dar inca dezbinata la nivel politic. O Europă care  dicteaza norme în domeniul economic dar care nu a stabilit încă un mecanism de solidaritate cu acele zone care suferă încă din cauza efectelor acestor norme.
O Europă de bănci și industrii importante și nu de popoare unite și persoane care în mod legitim ar trebui să poată să aspire la bunăstare și liniște, dacă nu  la fericire.

 Nu, nu este aceasta Uniunea de care avem nevoie...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu