joi, 9 octombrie 2014

J. S. Bach si remediul contra insomniei

Insomnia...

Cu totii avem de a face cu insomnia, mai devreme sau mai tarziu, intr-o forma sau alta. Fiecare are metoda lui de a o "da jos din pat". Va propun mai jos o istorioara legata de marele geniu al muzicii, Johann Sebastian Bach si de solutia lui in lupta cu lipsa de somn.

Nu se stie de ce fel de insomnie a suferit Contele Keyserlingk, ambarsadorul Rusiei in Saxonia in anul 1742 dar problema lui a fost la originea unei legende care merita din plin toata atentia, povesteste despre una dintre capodoperele lui J. S. Bach si anume "Variatiunile Goldberg".

Se spune ca contele Keyserlingk era 'hartuit' de responsabilitatile pe care le includea mandatul sau si care ii producea o stare de insomnie permanenta. Acesta se afla deja intr-o stare precara de sanatate si, pentru a-si atenua suferinta avea la dispozitia sa un tanar si realizat clavecinist pe nume Johann Teophil Goldberg de paisprezece ani.

Keyserlingk mergea deseori la Leipzig, unde s-a imprietenit cu Bach si, pentru a invinge insomnia, i-a cerut compozitorului sa compuna o lucrare pentu clavecin care i-ar facilita toleranta si anxietatea noptilor nedormite, o melodie care ar fi in acelasi timp vesela dar si duioasa, care i-ar face companie si l-ar sustrage de la gandurile lui triste. Tanarul Goldberg, un student al maestrului, ar fi trebuit sa interpreteze lucrarea pe timp de noapte intr-o odaie adiacenta dormitorului stapanului.

Bach a acceptat propunerea si a scris o serie de variatiuni denominate "Variatiunile Goldberg", care s-a bucurat de un succes atat de mare din partea "clientului" dar si din partea interpretului, incat maestrul a fost recompensat cu o cupa de aur cu 100 de monede Louis, si acestea de aur.

In cele din urma "Variatiunile Goldberg" s-au dovedit a fi o varianta mai sofisticata a remediului popular de numarare a oilor in lupta cu insomnia. Piesele care se succed au forme diferite si pline de fantesie din care fac parte variatii canonice, libere, pline de umor, miscari de Adagio, cantece populare germane, melodii si jocuri muzicale in cel mai pur stil al lui Bach.
 
In conclusie, vindecarea insomniei prin intermediul muzicii.
Legenda este cu siguranta distractiva si, acum stim cu totii ca, are la baza sa un caz real.

Incercati ca sa credeti!

PS: Dar, ma intreb intr-un final: pe timpurile lui Bach, nu existau cantece de leagan? Voi ce metode aveti pentru a va ajuta in asa cazuri?



12 comentarii:

  1. Eh, nu ştiam istorioara. Oricum, muzica lui Bach este în genere liniştitoare cu notele aflate într-o armonie perfectă, cel puţin din punctul de vedere al nespecialistului ce sunt şi a urechilor mele nu tocmai antrenate întru analiză elaborată. Tot ce pot spune este că muzica lui Bach îmi "gâdilă" urechea într-un mod plăcut. Pentru mine e suficient atât.
    Toate bune, Rodica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai cea mai mare dreptate, Centurion Invictus. Si, deja ca-ti "gadila urechile" e un semn bun ca auzi ceva... :D. Glumesc desigur - iti multumesc pentru ca ai trecut pe aici si o zi minunata iti doresc!

      Ștergere
  2. Nici eu nu ştiam istorioara. Dar lipsa somnului nu mă afectează, oricum dorm cel mult 2-3 ore pe zi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, deci l-ai intrecut si pe Hitler la "lipsa de somn" (cica avea insomnii grave si reusea sa adoarma doar inspre dimineata dar dormea pana la ora 11 circa - o fi de vina kilogramul de ciocolata pe care il devora in fiecare zi sau, cine stie, remuscarile pentru tot "binele" pe care l-a facut...). Tu ai vreo una dintre problemele astea caumva..? :D Merci pentru comentariu si pe curand!

      Ștergere
    2. Dacă mănânc o tabletă de ciocolată la o lună, e mare lucru. Beau doar un ness dimineaţă pe la cinci. :)

      Ștergere
    3. In cazul tau, cred ca stresul e de vina... ai putea incerca Melatonina - sigur organismul tau nu o produce in cantitati suficiente. Noapte buna si somn profund iti doresc!

      Ștergere
  3. Daca mergi vreo 3 km pe jos in fiecare zi, dormi fara probleme. :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... nu vreau sa te contrazic, Cristian, ca sa nu-i lipsesc de o eventuala solutie pe cei disperati rau... :)))

      Ștergere
    2. Îmi place să merg, să alerg dar tot nu mă ajută la somn.
      Cu mult mai mult decât cei trei km menţionaţi. :)

      Ștergere
    3. te inteleg perfect! din experienta stiu ca e nevoie mai mult de liniste sufleteasca decat de miscare fizica, care totusi executa un rol foarte important in echilibrul starii psihologice...

      Ștergere