Dupa cum am vazut in cateva articole precedente ingeniozitatea ucigasilor nu are limita iar sexul acestora nu are nici o importanta, scopul si rezultatul actiunilor lor fiind absolut teribile si de neindreptatit (articolele precedente le puteti citi aici: I; II; III; IV;).
Articolul de astazi va incheia ciclul "criminali in serie" si va scoate la iveala un alt "maestru in cauza" de sex feminin si rang nobil care a oripilat intreaga Europa la inceputul secolului XVII, perioada in care tortura si violenta erau practici adanc inradacinate in constiinta oamenilor, iar creaturile demonice si superstitiile intrau adanc in sufletele si trupurile nounascutilor odata cu prima lor respiratie.
Cine nu a auzit despre Contesa-demon, Contesa Sangeroasa sau Contesa Neagra considerata si femininul lui Dracula?
Acuzata de peste 100 de crime grave constatate si suspectata de peste 300 de omoruri, aceasta, a fost salvata de la pedeapsa cu moartea de apartenenta ei la una dintre familiile cele mai importante a Ungariei si Slovaciei. Pe cand patru angajati fideli ai contesei nu au avut nici pe departe aceleasi avantaje.
Dar s-o luam de la inceput.
Nascuta in anul 1560 la Nyirbator, o localitate in nord-estul actualei Ungarii, este crescuta si educata in proprietatea de familie din Ecsed, Transilvania. Familia sa, Bathory-Ecsed si Bathory-Somlyo', facea parte din clanurile protestante unguresti. Arborele lor genealogic cuprindea eroi de razboi, un cardinal si un imparat al Poloniei. Din cauza consangvinitatii (pana si tatal ei s-a casatorit cu o verisoara), in familie erau prezente boli al sistemului nervos: multi dintre membrii acesteea prezentau semne de epilepsie si schizofrenie, precum si alte tulburari mentale.
Inca de mic copil, Elizabeta, dadea semne de dezechilibru mental, trecand brusc de la relaxata la infuriata. La varsta de circa 6 ani a fost martor la un fapt care au lasat amprente indelebile asupra ei: un grup de tigani a fost invitat in casa pentru a intretine curtea, insa, unul dintre ei a fost condamnat la moarte pentru ca si-a vandut copiii turcilor. Urletele disperate a condamnatului au ajuns pana la castel, atragand atentia Elizabetei care, in zorii zilei, a mers pe ascuns la locul executiei: cativa soldati au taiat abdomenul unui cal legat la pamant dupa care, au introdus condamnatul si l-au lasat sa moara in interiorul calului pe care l-au cusut la loc (sursa necunoscuta).
La varsta de numai 11 ani (1571), Elizabeta, a fost logodita cu Ferenc Nadasdy din localitatea Sarvar, regiunea Dunarii la hotar cu Austria. La varsta de 13 ani s-a intalnit cu varul sau, Domn al Transilvaniei care, sub ochii domnitei, a dat ordin sa se taie nasurile si urechile a 54 de persoane suspectate de instigarea la revolta a taranilor. In anul 1575 Elizabeta si Ferenc Nadasdy isi celebreaza casatoria la Vranov nad Top'lou, langa Presov (actuala Slovacie de nord-est). La aceasta ceremonie a fost invitat pana si suveranul Sfantului Imperiu Roman, Massimiliano al II-lea care, din cauza distantei mari, nu a putut participa dar a trimis in locul sau o delegatie cu o bijuterie foarte scumpa ca dar de nunta.
Viata sa conjugala alaturi de o persoana cruda si nemiloasa precum era Ferenc, a imbogatit extrem de mult palmaresul de atrocitati si a dezvolat "gustul de sange" a Elizabetei. Sotul ei facea parte dintr-un grup de spadasini cunoscut sub numele de "Qvintetul Groaznic" si se distra torturandu-si servitorii, insa, fara ai ucide: una dintre torturile lui preferate consista in a unge cu miere intregul corp a unei fete si a o lasa legata alaturi de stupii cu albini. Dat fiind ca Nadasdy era mereu plecat la lupta cu turcii, intrega responsabilitate a castelului Sarvar ramanea pe umerii Elizabetei.
Aceasta iubea sa se imbrace precum barbatii si, la 18 sau 19 ani, a dat nastere unei fiici nelegitime, care a fost incredintata unui taran. Legenda spune ca copila a fost progenitoarea a trei dintre cele mai vechi familii din zona - Mansfeld, Riddler si Helbinger si ca a fost o mama foarte protectoare.
Pentru asi petrece timpul liber in timp ce sotul nu era acasa, Contesa, a inceput sa-i faca vizite matusii sale Karla si sa participe la orgiile organizate de catre aceasta. Tot atunci o cunoaste pe Dorothea Szentes (supranumita Dorkò), experta in magia neagra, care a incurajat tendintele sadice a Elizabetei si, impreuna cu servitorul sau Thorko, a invatat-o arta vrajitoriei.
Sa citim cateva randuri dintr-o scrisoare adresata sotului ei:
"Am invatat de la Thorko o tehnica noua si incantatoare: prinde o gaina neagra si bate-o cu o tija alba pana la moarte; pastrezi sangele cu care il ungi pe corp pe dusmanul tau. Daca nu ai aceasta posibilitate, obtine una dintre hainele sale si impregneaz-o bine cu sangele gainii".
Contesa Bathory considera intolerabila fuga unei servitoare iar pedeapsa era aproape intotdeauna moartea. Intr-o seara, o copila de 12 ani pe nume Dora, a reusit sa fuga din castel imbracata doar cu o camasa alba si lunga. Foarte curand fetita a fost prinsa si adusa in fata contesei care, a constrans-o sa intre intr-o cusca prea joasa ca sa stea in picoare si prea stramta ca sa se aseze. Dupa care cusca a fost ridicata de la sol cu ajutorul unei parghii si impinsa impotriva unor pari ascutiti. Piticul servitor pe nume Fizcko a manevrat corzile, altfel incat cusca sa oscileze - in acest fel, corpul copilei a fost facut bucati. Intr-o alta ocazie, in mijloc de iarna, a ordonat sa fie aduse sub ferestrele sale cateva fete goale peste care s-a turnat apa si care au fost lasate sa moara de hipotermie.
Ferenc, sotul Elizabetei, nu era nici el mai prejos de iubita sa: intr-o zi, cand una dintre servitoare s-a declarat bolnava, sotii au suspectat ca aceasta vrea "sa-i duca de nas" si, ca sa o faca pe biata fata sa recunoasca inselaciunea, i-a pus intre degete bucati de hartie imbibate cu ulei, dupa care le-au dat foc. Dupa acest caz, putini dintre servitorii lor au avut indrazneala sa se imbolnaveasca.
Se povesteste ca intro buna zi, dupa ce a palmuit dur cu dosul palmei pe degetele careia avea un inel mare pe una dintre servitoare, cateva picaturi de sange s-au prelins pe mana contesei. Elizabetei i s-a parut mai tarziu ca in acel punct specific al manii pielea sa a devenit mai tanara. Atunci a cerut explicatii alchimistilor de la curte. Acestia, pentru ai face o placere, au inventat povestea unei fecioare, sangele careia a avut efecte benefice asupra pielii incretite a unui aristocrat. Contesa Bathory s-a convins atunci ca, facand bai si chiar consumand sangele tinerelor nobile ca bautura, in special in cazul in care acestea erau foarte frumoase, ar fi ajuns sa traiasca o tinerete eterna.
Se estimeaza ca Elizabeta a inceput sa ucida intre anii 1585 si 1610. Sotul si chiar rudele ei cunosteau foarte bine inclinatiile sadice ale contesei dar nu interveneau in nici un fel. Aceasta a inceput sa tortureze si sa ucida in mod barbar tinere din clasa taranilor si, ulterior, fete din familiile micii nobilimi. Cu acest scop (un scop efectiv formal), in anul 1609, Elizabet a infiintat in castelul sau o Academie de educatie a tinerelor din familii bogate. Victimile sale erau desbracate, legate cu capul in jos, dupa care torturate. Mai tarziu, li se taia gatul iar sangele tisnea din acesta gata pentru a satisface poftele avide ale contesei. Se spune ca Elizabeta a dat ordin unui ceasornicar elvetian sa construiasca un dispozitiv numit "Iron Maiden" (similar cu acel al viitoarei Fecioare din Nuremberg) care avea forma unei femei cu par blond si lung pana la pamant. De fiecare data cand una dintre fete se apropia din curiozitate la acest dispozitiv, "Fecioara de fier" ridica bratele si o strangea la piept pana la moarte, strapungand-o cu mai multe cutite ascutite.
Imuni la plangerile taranilor care semnalau de 20 de ani atrocitatile contesei, nobilii de la curtea ungureasca au inceput sa-si faca griji atunci cand Elizabeta Bathory anunta decesul mai multor tinere nobile. Ea motiveaza moartea fetelor prin cauze naturale sau sinucideri. Dar aceste argumente nu ii conving pe aristocratii care ii cer regelui sa ordone raidul din 1609. Trimisii regelui au intrat pe ascuns in castel si au surprins-o pe contesa in momentul torturii catorva tinere. De asemenea, acestia au gasit in interiorul castelului si in inchisorile din subsol, cadavre mutilate si femei vii cu unele parti ale corpului amputate.
Pedeapsa contesei, dupa cum am mentionat la inceput de articol, nu a fost o pedeapsa cu moartea. Aceasta a fost zidida efectiv intr-una dintre camerele din castel, lasandu-i-se doar o mica deschizatura pentru a-si putea primi hrana. Patru ani mai tarziu sangeroasa contesa a fost gasita in celula sa moarta de foame.
Alte patru persoane, printre care fidela servitoare Ilona Joo si iubitul contesei Laszlo, un membru al nobilimii locale, au fost condamnate pentru complicitate si torturate precum urmeaza: Fizkco, a fost mai intai decapitat si apoi aruncat in foc (condamna usurata data fiind varsta sa frageda de doar 16 ani); Ilonei Joo i s-au smuls degetele cu ajutorul unui cleste infierbantat inainte de a fi arsa de vie impreuna cu Dorkò. Katalyna Beniezky, cea mai putin "rea" din grup, a avut o condamna minora dat fiind ca se limita in a ascunde cadavrele victimilor si, deseori, incerca sa dea de mancare tinerelor torturate, riscandu-si propria viata.
Numarul exact al victimelor Contesei Sangeroase nu a fost niciodata precizat dar, reiesind din agenda sa personala, care contine nume transcrise cu multa grija, victimele ei au fost nici mai mult nici mai putin de 650. Acest fapt ar face din Elizabeta cel mai brutal si prolific criminal in serie din istorie dar, dupa cum a fost mentionat la inceput de articol, istoricii sustin ca victimele nu au trecut pragul de 300.
Istoria Elizabetei Bathory se confunda cu legenda si a fost "condimentata" cu traditii populare, transformand-o intr-o figura de cult al vampirului de la care se presupune ca s-a inspirat Dacre Stoker si Ian Holt sciind romanul "Nemuritorii" (continuare a romanului Dracula de Bram Stoker) in care Elizabeth Bathory este antagonistul principal si isi doreste razbunarea pentru moartea lui Dracula, invins cativa ani in urma de catre Van Helsing si prietenii sai. Dar numele si intreaga "opera" a "criminalei cu sage rece" pot fi gasite in multe alte surse a literaturii de acest gen precum: "Lord of the vampires" (a treia carte din trilogia The Diaries of the Family Dracul") de Jeanne Kalogridis, "Contesa sangeroasa" de Alehandra Pizarnik (un poem in proza care descrie atrocitatile savarsite de catre Elizabeta) sau "Contesa neagra" de Rebecca Johns. Insa, nu doar carti ci si multe filme, comicsuri, jocuri de masa si video, muzical si chiar albume intregi de melodii au fost dedicate in timp acestui personaj pe cat de macabru, pe atat de fascinant.
Recomand la acest subiect: Contesa demon - mit si adevar.
Nu sunt foarte sigur pentru ca am citit-o demult, dar parca si "Castelul din Carpati" -Jules Verne e inspirat din aceeasi legenda.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca te-ai intors si astept urmatoarea tema!
Bine te-am regasit, Radu, si merci mult pentru comentariu. Sincera sa fiu nu stiu nimic despre cartea mentionata, nici macar nu imi amintesc daca am citit-o vreo data, spre rusinea mea. Sper sa o gasesc gratis in format electronic si apoi mai vorbim daca ne mai amintim ;). O seara placuta iti doresc si pe curand!
ȘtergereM-ai captivat, Rodica! Am citit articolul tău cu interes ştiind că această contesă a fost una dintre cele mai infame criminale din istorie. Mai sunt şi alte femei însetate de sânge, cum a fost Irma Grese, Beverly Allitt şi altele, dar parcă Elizabeth Bathory poate primi locul I.
RăspundețiȘtergereO seară bună!
Ma bucur ca ti-a placut articolul, draga Antonela, si iti multumesc pentru apreciere - chiar daca subiectul nu este unul pozitiv consider ca, prin negativitatea exemplelor, ne da o "lectie minunata" de cum nu ar trebui sa se comporte nici o fiinta pe cat de jos sau sus s-ar afla pe scara sociala. Iti doresc un week-end minunat si te mai astept pe aici chiar daca am hotarat sa pun punct acestui ciclu teribl in esenta lui dar care trezeste mereu interesul publicului. Cele bune, Antonela.
ȘtergereNici nu știi dacă să-ți fie milă sau silă de asemenea personaje, până la urmă doar bieți bolnavi psihic.
RăspundețiȘtergereAsa este doar ca consecintele le suporta persoanele nevinovate. Multumesc pentru comentariu si o seara placuta iti doresc!
Ștergerefrumos articol
RăspundețiȘtergereMultumesc, Starea si te mai astept cu comentarii! O seara frumoasa!
Ștergere