joi, 5 aprilie 2012

Arta frumosului

Cele mai interesante statii de metrou din lume
  • In multe orase, transportul subteran implica locuri murdare, tavane joase, balti ciudate si evitarea privirii cuacel individ. Statiile insile nu sunt o destinatie. Dar in anumite locuri din lume, ele constituie opere surprinzator de importante – caverne superbe cu arta, arhitectura si artefacte splendide. 
    Garile publice atrag respectul si admiratia navetistilor, a turistilor si chiar a criticilor de arta. Multe dintre magnificele metrouri sovietice, de exemplu, au fost concepute ca „Palate ale Poporului”, investitiile facand ca acestea sa atinga opulenta regala. Arhitectii au folosit atat de mult alabastru, onix, marmura si mozaicuri, incat daca nu ai vedea trenul ocazional, ai crede ca ai ajuns in insusi Palatul Kremlin. 

    Moscova, Rusia: Statia Kievskaya
    Nu ratati: mozaicurile aspre descriind imagini din recoltele abundente si din Uniunnea ruso-ucraineana, in ciuda faptului ca in 1932 Holodomor-ul (politica de infometare a lui Stalin) a ucis circa 10 milioane de ucraineni.







    Tashkent, Uzbekistan: Statia Alisher Navoi
    Nu ratati: Iesiti din metrou si veti descoperi pietele Corsu, renumite pentru rodiile si rosiile gigantice si pentru pardesiurile Chapan










    Sankt Petersburg, Rusia: Statia Avtovo
    Nu ratatiO opera de arta in memoria a peste 1 milion de oameni care au murit in asediul de 872 de zile asupra orasului de catre trupele naziste, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.







                                                     Dubai,  Emiratele Arabe Unite: Statia Mall-ul Emiratelor
    Nu ratati: Vizitai Ski Dubai, una dintre cele mai mari partii de schi indoor din. Situata in Mall-ul Emiratelor, s-a deschis in noiembrie 2005, la un an dupa ce Emiratele Arabiei Unite au inregistrat prima cadere de zapada naturala din istoria ei.







    Paris, Franta: Statia Arts-et-Métiers
    Nu ratati: Muzeul de deasupra statiei Arte si Meserii este plin de inventii si ciudatenii ale secolelor XVIII-XIX, inclusiv originalul pendul al lui Foucault, folosit pentru a demonstra miscarea de rotatie a Pamantului.







    Stockholm, Suedia: Statia T-Centralen
    Nu ratati: Linia nordica duce catre Sergels Torg, o piata centrala mare in care se afla Casa de Cultura, care gazduieste expozitii si concerte. 












    Cititi mai multe pe http://www.travelwiz.ro

Un comentariu: