sâmbătă, 7 aprilie 2012

PASTELE IN LUME - DE LA AMUZANT PANA LA CIUDAT.Chiar daca este o sarbatoare respectata in toata lumea, de Paste, fiecare tara are propriile obiceiuri si traditii, unele amuzante, altele ciudate. Ungaria, Slovacia, Cehia, Spania, Finlanda sau Anglia, sunt numai cateva dintre tarile care ies in evidenta prin modul in care obisnuiesc sa celebreze Pastele.

Asadar in Anglia, in timpul Festivalului Hocktide care are loc in localitatea Hungerford, politistii sunt obligati sa claxoneze de fiecare data cand intalnesc un grup de barbati pe strada si sa-i adune in sala mare a tribunalului din localitate. Aici un juriu va alege doi barbati care sa defileze pe strazile orasului si sa le ofere femeilor cateo portocala, in schimbul unui sarut.

Daca in Anglia femeile sunt cadorisite, in Cehia, Ungaria si Slovacia, acestea sunt... batute. Traditia din aceste regiuni spune ca femeile trebuie sa fie plesnite cu palmele si cu biciurile peste fese, in Lunea Mare. Barbatii arunca cu apa peste femei si le plesnesc cu niste biciuri confectionate manual din ramuri de salcie, decorate cu cateva panglici la unul dintre capete. Potrivit legendei, femeile care sunt supuse unui astfel de "tratament" vor fi sanatoase si frumoase tot anul.

Finalndezii, pe alta parte, isi trimit copiii la cersit. Imbracati frumos, dar cu fetele manjite de funingine si incalecand cozi de matura, pleaca pe strazi si cer de la fiecare trecator cate ceva. In alte zone din vestul Finlandei, localnicii obisnuiesc ca aprinda focuri mari in Duminica Pastelui. Se spune ca in urma acestui ritual sunt alungate vrajitoarele care zboara prin aer intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.

In Polonia, barbatul nu are voie in bucatarie. Considerat capul familiei, domnul casei nu are voie sa participe la prepararea painii traditionale de Paste. Daca nu respecta acest obicei i se va albi mustata si aluatul nu va creste. Este clar ca polonezii sunt foarte fericiti.Spania organizeaza "dansul mortii". Locuitorii orasului Verges participa la acest dans si la o parada pe strazile orasului medieval, imbracati in costume speciale. Tot evenimentul se incheie cu defilarea unor persoane costumate in schelete, care poarta cutii pline de cenusa, pe cap. Intreaga procesiune incepe la miezul noptii si se desfasoara timp de trei ore, uneori prelungindu-se pana la primele ore ale diminetii.


In Germania se aprinde un foc imens. Nemtii folosesc brazii de Craciun, care au ramas din timpul iernii, si le dau foc. Acesta este simbolul victoriei pe care o castiga zilele insorite ale primaverii in fata iernii.

Daca Germania foloseste focul, Elvetia isi venereaza fantanile. Ei le transforma in adevarate izvoare de Paste, folosind panglici colorate din hartie, flori si oua vopsite. Te intrebi ce reprezinta aceasta traditie? Ei bine, localnicii celebreaza simbolul apei, o resursa foarte importanta in regiunile situate dincolo de Alpi.

Daca noi folosim oualele fierte, francezii din Haux prepara de Paste o omleta gigantica, din... 4500 de oua. Din acest produs, copt intr-un vas urias si scos in piata centrala la ora pranzului, se hranesc nu mai putin de 1000 de persoane. 

Te intrebai unde sunt iepurasii? Ei bine, dragutul animalut a devenit un simbol popular al acestei sarbatori, datorita americanilor. In schimb, australienii, prefera ca simbol gangurul, denumit de ei Bilby.

citeste mai mult aici
sursa imagine aici

2 comentarii: