luni, 2 aprilie 2012

Citeste Kafka! Vei fii mai istet.


Ar putea citirea unor cărţi scrise de Kafka să te facă mai deştept? Un studiu recent sugerează că citirea de poveşti suprarealiste care nu au un sens logic imediat detectabil ar putea să-ţi dezvolte funcţiile cognitive şi să-ţi sporească abilitatea de a recunoaşte tipare. 

Psihologii de la Universitatea California din Santa Barbara şi de la Universitatea Columbia Britanică au studiat efectele cititului asupra funcţiilor cognitive. Ei au rugat un grup de subiecţi să citească ”Un medic de ţară” de Franz Kafka, o poveste ciudată şi suprarealistă, şi un al doilea grup să citească aceeaşi povestire, dar structurată într-un mod care avea un sens logic într-un mod ceva mai tradiţional pentru cititori. După citirea acesteia, subiecţilor li s-a dat un test de gramatică ce presupunea identificarea de tipare în cadrul unor şiruri de litere.


Subiecţii care au citit povestea originală a lui Kafka au identificat mai multe şiruri de litere decât cei care au citit versiunea structurată într-un mod mai logic şi au fost chiar mai exacţi în identificările lor, sugerând faptul că învăţaseră mai bine tiparele. Cercetătorii cred că atunci când subiecţii au citit o poveste fără o structură logică imediat detectabilă, creierele acestora au început să caute cu atenţie tipare:


”Atunci când citeşti Kafka, obţii acelaşi tipar al efectelor ca atunci când experimentezi o prăbuşire a simţului identităţii”, a spus Travis Proulx, co-autor al studiului. ”Oamenii se simt stingheriţi atunci când asocierile la care se aşteptau sunt încălcate şi asta creează o dorinţă inconştientă de a înţelege ceea ce se află în jurul lor. Acest sentiment de disconfort poate izvorî dintr-o poveste suprarealistă sau din contemplarea propriului comportament contradictoriu, însă, în orice caz, oamenii vor să scape de el. Aşa că sunt motivaţi să înveţe noi tipare. ”

Problema este totuşi că experienţa suprarealistă trebuie să fie neaşteptată pentru a obţine progresul cognitiv dorit. Dacă te apuci de citit ştiind că va fi vorba de o poveste ciudată şi suprarealistă, s-ar putea să nu obţii acelaşi efect.



Sursa http://www.scientia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu