luni, 2 aprilie 2012

Celulele sangelui tau nu sunt ce par a fi...


Bioinginerii au descoperit un nou mod de a administra în corpul nostru medicamentele anti-cancer. Ei ascund medicamentele sub membrana celulelor roşii ale sângelui. La propriu. Citiţi mai multe detalii privind ingenioasa metodă în continuare. 
Tehnica a funcţionat atât de bine, încât trebuie să ne întrebăm: ce altceva ar putea ascunde un bioinginer inteligent în interiorul celulelor noastre roşii, pentru a putea circula în secret în corpul nostru?

Bioinginerii de la Universitatea din California, San Diego, Liangfang Zhang şi Che-Ming Hu au dorit o modalitate prin care să administreze nano-medicamentele la pacienţi fără a declanşa un răspuns imun, care ar putea elimina medicamentul înainte de a funcţiona. Aşa că au „decojit” membrana celulelor roşii, apoi au înfăşurat-o în jurul nanoparticulelor. În testele pe şoareci a funcţionat. Se pare că au găsit o modalitate promiţătoare de a ascunde un invadator în corpul nostru, căci sistemul imunitar nu-şi va ataca niciodată propria armată de celule roşii ale sângelui.


Conform unui comunicat despre studiul de la Proceedings of the National Academy of Sciences, unde au fost publicate rezultatele în această săptămână:
Utilizarea celulelor roşii ale sângelui marchează o schimbare semnificativă, care este acum în centrul atenţiei şi un progres major în domeniul cercetării personalizate a modului de administrare a medicamentelor. Încercarea de a imita într-un înveliş sintetic cele mai importante proprietăţi ale unei celule roşii din sânge necesită o înţelegere biologică profundă a modului în care toate proteinele şi lipidele funcţionează pe suprafaţa unei celule, astfel încât să ştim că se mimează proprietăţile corecte. În schimb, echipa lui Zhang ia întreaga membrană de suprafaţă a unei celule roşii adevărate.
„Am abordat această problemă din punct de vedere al ingineriei şi am ocolit toate aceste fundamente biologice”, spune Zhang. „Dacă celula roşie a sângelui are o astfel de caracteristică şi ştim că are ceva de a face cu membrana - deşi nu înţelegem pe deplin ce se întâmplă la nivel de proteine - noi vom lua întreaga membrană. Punem acest înveliş peste nanoparticulă şi acesta va arăta ca o celulă roşie din sânge".

Deşi echipa lui Zhang are în mod clar cele mai bune intenţii, cercetarea mă face să mă întreb despre aplicaţiile nefaste ale acestei tehnici. De ce nu am ascunde nanoparticule ce conţin otravă în interiorul celulelor roşii sau - odată ce vom stăpâni mult mai bine nanotehnologia - chiar dispozitive de supraveghere? Evident, acestea sunt lucruri care s-ar putea întâmpla peste un deceniu sau chiar peste mai mult timp, dar este interesant să ne gândim la toate posibilităţile.

Ce anume circulă în sângele nostru? Am putea fi ultima generaţie absolut sigură de faptul că celulele noastre din sânge sunt exact ceea ce par a fi.

2 comentarii:

  1. Eu zic ca, daca de fiecare data, atunci cand se face o descoperire importanta s-ar pune pe primul plan posibilitatea de a o utiliza in scopuri criminale sau mai putin nobile decat acele pe care si le propun oamenii de stiinta, nu s-ar ajunge niciodata la un rezultat pozitiv si nu ar mai exista progrese ci doar stagnanta sau chiar retrogradare....

    RăspundețiȘtergere