luni, 25 iunie 2012

Viata in fotografii

Utopie

Este o utopie sa incerci sa concentrezi Viul in 
doar cateva fotografii sau sa-l rezumi la cateva ipostaze. Inca nu avem organul sau simtul necesar pentru a intreprinde acest lucru. Putem interpreta insa, subiectiv si liric, varstele Pamantului, de la momentul in care nu era nimic, pana la imensa diversitate de astazi.



                                                                       Influente

Uneori, materia neinsufletita ofera mai multe indicii despre viata decat un organism viu. Asa stau lucrurile in Parcul National al Vulcanilor din Hawaii, unde Kilauea si Mauna Loa au modelat, de-a lungul secolelor, intregul ecosistem si au influentat dramatic istoria, cultura si civilizatia bastinasilor. Limulus polyphemus este o specie de crab extrem de bine adaptat mediului sau, Atlanticul de Nord. Are 10 picioare, diametrul de 51 de centimetri, 4 ochi si traieste  in jur de 25 de ani.

Pattern 


Privite din aceasta perspectiva, inaccesibila ochiului uman, plantele din fotografie par fabuloase creatii digitale ale unui maestru in efecte speciale angajat de George Lucas pentru a ilustra o exotica planeta extraterestra. In fapt, este vorba despre niste banali nuferi care au fost croiti dupa acelasi pattern ca si copacii africani.


Extreme 


sursa imagine
Legendarele testoase din arhipeleagul Galapagos isi fac ablutiunea de seara intr-un elesteu. Adevarati Matusalemi ai naturii, aceste creaturi puternice si independente exceleaza in toate insusirile care le definesc specia: au in jur de 1,2 metri lungime, cantaresc cca 300 de kilograme si traiesc, in medie, 150 de ani (desi se banuieste ca mare parte dintre ele ating cu lejeritate doua secole de existenta). Lichenul este, de multe ori, singura forma de viata care traieste in medii extreme, cum ar fi locurile foarte inalte.


Armonie 


Leucospermum cordifolium este o rara floare exotica africana ce se intalneste in special in Zimbabwe. In mod misterios, arbustul acestei flori a descoperit tineretea fara batranete, frunzele sale pastrandu-se verzi pe parcursul intregului an. La fel de rara este si Olindias formosa sau meduza-floare, care pare sora miscatoare a celei dintai. Vietatea se intalneste numai in Atlanticul de sud (Brazilia si Argentina) si in nordul Pacificului (Japonia).



Foto: Frans Lanting
Sursa aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu