vineri, 22 iunie 2012

... de te lingi pe mustati!

"Vreau sa impartasesc cu toti cititorii acestui blog o reteta italiana extraordinara de Tiramisù dar nu acel pe care il mancam in cafenele, baruri sau restaurante - un dessert pe cat de frumos la vedere pe atat de delicios. Toate componentele retetei se prepara in casa deci, rezultat garantat! Nu este foarte simplu de preparat dar efortul va fi rasplatit din plin. Spor la treaba si mult succes!"

TIRAMISU' cu gust de LAMAIE
Ingrediente: 1 ou intreg, 10 galben., 3 albusuri, 310g zahar, 10g miere, 70g faina, 20g amidon de cartofi, 5 lamai, 350g de smantana dulce, 5 picaturi de acid citric, 60g unt, 250g de mascarpone (se pregateste cu 12 ore inainte!), 150g crema de lamaie, 200g smantana batuta cu zahar, 70g limoncello, 12g gelatina in folii, 130g apa.  
Prepararea piscoturilor "savoiardi"50 g de oua intregi, 60 g de galbenusuri, 90 g albusuri, 100 g zahar, 10 g miere, 70 g faina, 20 g amidon, jumatate de lamaie.

Se freaca bine pentru circa 5 min. oul intreg, 50g zahar, coaja rasa de lamaie si mierea pana cand se face spuma.  Separat se freaca albusurile cu zaharul ramas si cateva picaturi de suc de lamaie. De asupra unei foi de hartie treceti prin sita faina si amidonul dupa care adaugati-le incetul cu incetul la galbenusurile batute spuma. Apoi incorporati usor albusurile, amestecand cu o paleta din lemn prin efectuarea unei miscari din sus in jos ca sa nu-si piarda consistenta.  Puneti totul intr-un con cu coltul taiat si formati piscoturile de aprox. 6 cm pe o tava unsa usor cu unt si acoperita cu hartie pentru copt sau un strat subtire de faina. Presurati-i cu zahar si bagati-i in cuptorul incalzit la 220°C pentru 8 minute.


Pentru diluarea in apa a acidului citric (care poate fi achizitionat in farmacie) se procedeaza in felul urmator: 20 g de apa clocotita se toarna intr-un pahar cu 20 g de acid citric (această soluţie poate fi păstrata la temperatura camerei într-un borcan închis pentru mai multe luni). 
Acum, puteţi pregăti mascarpone: se ia de pe foc smantana imediat ce da in clocot şi, după aproximativ 5 minute, se adaugă 5 picături de acid citric diluat. Se lasă la temperatura camerei timp de 30-40 minute. Se toarnă într-un vas de sticlă sau ceramică curat şi uscat si se lasa în frigider pentru minim 12 de ore. Veţi obtine o crema proaspata si foarte fina.

Pentru crema de lamaie:
Se rade coaja de lamaie si se lasa în sucul ei, se strecoara după aproximativ 20 de minute. Într-un castron aparte se bat galbenusurile cu zahar, se adauga 60 g de suc de lamaie filtrat şi se fierbe la 80°C timp de un minut. Se răceste rapid prin cufundarea castronului in apă rece. Pentru a obţine un amestec de crema netedă şi catifelată se zbate compozitia timp de 2 minute cu un blender. Se răceşte pana la temperatura de 50°C, se adaugă untul bucăţi şi se omogenizeaza. Se acopera vasul si se pune in frigider (max 4°C).

Pentru crema de mascarpone cu gust de lamaie: se fierbe timp de 5 minute apa cu coaja de lamaie. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca complet impreuna cu coaja de lamaie. Scoateţi coaja şi dizolvati zahărul in infuzia obtinuta.
Acum pasteurizati galbenusurile de ou, aducand la fierbere apa cu zaharul si turnand-o cate putin asupra galbenusurilor, zbateti cu blenderul pana devin pufoase. Lasati sa se raceasca.
Separat, încorporati prin mişcări delicate cu ajutorul unei linguri de lemn in mascarpone crema de lamaie pregatita in prealabil  şi smantana batuta cu zahar, limoncello şi gelatina dizolvata, calda si anterior rehidratata pentru cateva  minute în apă rece. Se amesteca toate ingredientele bine si se adauga galbenusurile de ou pasteurizate.

Pentru siropul de limoncello:
Se fierbe apa cu zaharul si coaja de lamaie timp de 1 minut. Se lasa sa se raceasca si apoi se diluează lichidul.

Pregătirea finala Tiramisu: După ce au fost uşor umezite cu siropul de limoncello, piscoturile se aseaza intr-un rand si se acopera cu 2/3 de crema de mascarpone cu gust de lamaie. Se pune restul de crema într-un con de patiserie cu o deschizatura la vârf de 1,5 cm şi se creaza decoratiunile pe stratul superior de tiramisu. Puneţi prăjitura în congelator pentru aproximativ 3 ore. Cu un minut înainte de servire  suprafata se presara cu zahăr pudră.



11 comentarii:

  1. ataaat. iubesc tiramisu si trebuie sa incerc asta cat de curand. am salvat deja reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo! Sa-mi zici cum ti-a iesit dar te asigur ca va fi delicioas!

      Ștergere
  2. Daca ai dubii sau ti se pare neclara descrierea sa nu eziti sa-mi scrii...

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga Stefania, pentru comentariu si pentru urarile tale. Iti doresc tot binele din lume si Sarbatori Fericite din nou!

      PS: sa.mi zici cum ti-a iesit... ;)

      Ștergere
  4. Arată super! Am să o încerc în viitorul apropiat ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Succes! Te asigur ca o sa-ti intreaca toate asteptarile!

      Ștergere
  5. C bine arata!!! Nu ma indoiesc ca-i si gustos?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este. Poate incercam sa-l facem impreuna vara viitoare . Te pupam tare.

      Ștergere