vineri, 21 septembrie 2012

EthnoJazz festival, Chisinau 2012

Editia a XI a festivalului s-a deschis cu concertul formatiei "Trigon" care a sarbatorit 20 de ani de la debut.




Jazz-ul a devenit, în cursul secolului XX, evoluând într-o varietate de stiluri si subgenuri muzicale: de la New Orleans Dixieland din primii ani ai aparitiei la Swing-ul marilor formatii din anii treizeci și patruzeci, de la Bebop din a doua jumătate a anilor patruzeci la cool jazz și hard bop din anii cincizeci, de la free jazz din anii 60 la fusion din anni șaptezeci, pana la contaminarea cu funk și hip hop in urmatoarele decenii.

Jazz-ul nu este un gen "usor" al muzicii si pe placul tuturor, totusi, preluarea genului de catre alte popoare si unificarea lui cu folclorul autohton il ridica la noi culmi de peformanta, mareste forta de actiune asupra sufletelor celor ce il asculta si il face sa se conformeze tuturor "gusturilor" si "urechilor" ... 

Cand spunem "jazz" ne vin in minte nume a celor mai renumiti interpreti internationali cum ar fi: Louis Armstrong, Duke Ellington, Mamie Amith s.a.m.d. dar nu putem trece cu vederea (si mai ales cu auzul...) maiestria si performantele interpretilor din timpurile noastre. 

Reddite quae sunt Caesaris Caesari et quae sunt Dei Deo -  Da Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu