vineri, 19 octombrie 2012

Fumatul accelerează declinul cognitiv în rândul bărbaţilor

Cercetătorii au identificat un nou efect negativ al fumatului. Un studiu publicat în jurnalul Archives of General Psychiatry arată că fumatul accelerează ritmul declinului cognitiv înregistrat în rândul bărbaţilor de vârstă mijlocie.

Oamenii de ştiinţă estimează că un fumător tipic în vârstă de 50 de ani înregistrează un declin al capacităţilor mentale asemănător celui întâlnit în rândul nefumătorilor cu 10 ani mai în vârstă. Această accelerare a declinului cognitiv se menţine chiar şi după ce sunt luaţi în calcul factori precum nivelul educaţional şi sănătatea.
Conducătoarea acestui studiu, Séverine Sabia de la University College din Londra, a comentat rezultatele: "Deşi cunoşteam că fumatul este un factor de risc în ceea ce priveşte afecţiunile pulmonare, cancerul şi afecţiunile cardiovasculare, cercetarea noastră a arătat că are un efect negativ şi asupra îmbătrânirii cognitive. Acest efect se poate observa începând cu vârsta de 45 de ani".
Efectul nu este limitat la persoanele care fumează foarte multe ţigări. "Bărbaţii care fumează rar au prezentat aceleaşi efecte negative ca şi cei care fumează des", a declarat Sabia, adăugând că "acest lucru arată importanţa abandonării acestui viciu".
Spre surprinderea cercetătorilor, femeile nu au prezentat acelaşi declin cognitiv înregistrat în rândul bărbaţilor studiaţi.
Studiul a fost efectuat pe 7.236 de funcţionari publici din Marea Britanie de-a lungul unei perioade de 25 de ani.
Cercetătorii au identificat şi un rezultat încurajator: bărbaţii care se lăsaseră de fumat de mai bine de 10 ani nu prezentau o accelerare a declinului cognitiv, având rezultate similare cu bărbaţii care nu fumaseră niciodată.
"Astfel, oricine se lasă de fumat reduce riscul de a fi victima acestei îmbătrâniri cerebrale accelerate", a explicat Joseph Quinn, neurolog la Oregon Health and Science University.
Sursa: CNN (descopera.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu