miercuri, 17 octombrie 2012

Un studiu amplu confirmă: creativitatea este asociată cu tulburările mintale


Persoanele creative au şanse mai mari să sufere de afecţiuni mintale, precum tulburarea bipolară şi schizofrenia. Un studiu realizat anul trecut la Institutul Karolinska din Suedia a sugerat existenţa acestei legături, iar un alt studiu, mai complex, realizat anul acesta, a confirmat-o.


În studiul realizat anul trecut, cercetătorii de la Institutul Karolinska au descoperit că în familiile în care existau cazuri de schizofrenie şi tulburare bipolară era mai probabil să existe artişti şi savanţi.
Anul acesta, a fost realizat un nou studiu, ce a inclus un eşantion mai mare de participanţi şi o gamă mai largă de diagnostice psihiatrice, rezultatele fiind publicate în Journal of Psychiatric Research.
Autorii au utilizat date adunate timp de 40 de ani, provenite din registrele de consultaţii medicale, analizând informaţii anonime referitoare la cca. 1,2 milioane de pacienţi si rude ale acestora.
Au constatat că anumite afecţiuni - în special tulburarea bipolară - sunt mai frecvente printre artişti şi savanţi, de la dansatori şi fotografi până la cercetători ştiinţifici şi scriitori.
În mod special, scriitorii s-au dovedit a avea şanse mai mari de a fi diagnosticaţi cu schizofrenie, depresie, anxietate şi abuz de substanţe, fiind, de asemenea, cu aproape 50% mai predispuşi să se sinucidă, comparativ cu populaţia generală.
În cazul persoanelor creative, existau şanse mai mari ca acestea să aibă rude care să fi primit tratament pentru schizofrenie, tulburare bipolară, anorexie şi autism.
Cercetătorii sunt de părere că rezultatele lor ar trebui să-i facă pe medici să reconsidere abordarea anumitor tulburări psihice.
”Dacă se adoptă ideea că anumite fenomene asociate cu boala pacientului sunt benefice, acest lucru deschide calea spre o nouă abordate terapeutică. Într-un asemenea caz, medicul şi pacientul trebuie să ajungă la un acord: ce anume urmează a fi tratat şi cu ce preţ ”, a declarat Simon Kyaga, unul dintre autorii studiului.
În cadrul unui studiu britanic publicat în acest an, unii dintre pacienţii cu tulburare bipolară au declarat că boala le-a afectat viaţa într-un mod pozitiv, amplificând trăirile interioare şi intensificându-le relaţia cu muzica şi alte forme de artă.



Sursa: Live Science (descopera.ro) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu