luni, 30 iulie 2012

Aleister Crowley: omul care s-a vrut Antichrist

Despre Crowley se pot spune multe lucruri, o mare parte din ele adevărate. Dar oricum l-am privi, acest personaj a fost unul cu adevărat interesant, iar viaţa sa a rămas şi astăzi un uriaş şir de controverse şi scandaluri. A rămas în istorie drept cel mai mare ocultist din secolul trecut, precum şi omul care a scris Cartea Legii şi a revelat Thelema lumii întregi. Tot el a fost probabil cel mai influent membru al unor societăţi oculte precum Golden Dawn şi Ordo Templi Orientis. Pe lângă satanismul său etalat ostentativ, Crowley s-a remarcat şi ca scriitor, poet, călător prin lume, artist, spion guvernamental britanic, anarhist, ba chiar şi alpinist, maestru de şah, yoghin şi mai ales dependent de droguri şi adept al libertinajului sexual fără nicio limită. Evident, cu un astfel de „Curriculum Vitae”, presa şi oamenii l-au demonizat încă din timpul vieţii sale pe cel care a rămas în istorie sub titulatura de „cel mai malefic om din lume”.


Dintr-un creştin familist, iese oare un Antichrist?

"Dacă nu ai voinţă, toată colecţia ta de virtuţi şi talente nu are niciun rost"

Bizara întrebare de mai sus primeşte un răspuns pe măsură dacă analizăm copilăria şi atmosfera care au şlefuit personalitatea lui Edward Alexander Crowley, numele adevărat al celui care avea să-şi spună mai târziu, Aleister Crowley, 666 Marea Bestie sau Frater Perdurabo. Intrigantul personaj s-a născut pe data de 12 octombrie 1875 în Leamington Spa, Warwickshire, Marea Britanie.
Mai târziu, în scrierile sale, Crowley afirma că a ales cu de la sine putere să se încarneze într-o familie creştină englezească, încă de când era un spirit rătăcitor în planurile astrale din jurul Terrei şi căuta un cuplu pe placul său pentru propria-i concepţie...
Tatăl său, Edward Crowley, era un prosper producător de bere locală şi un predicator dedicat în cadrul Plymouth Brethren, o mişcare conservatoare ce aparţinea Bisericii Evanghelice. Creştinul berar s-a străduit să-şi crescă odrasla rebelă într-un climat rigid, victorian, cu o morală aspră şi pe alocuri absurdă. Fapt care nu a făcut altceva decât să-i alimenteze şi să intensifice furia şi dispreţul viitorului ocultist la adresa creştinismului, aşa cum îl percepuse el încă din primii ani de viaţă.
Din fericire, tatăl ales de el însuşi (după afirmaţia proprie), avea să-i aducă şi unele avantaje materiale deloc de neglijat. Bunătoară, Edward Crowley avea să-i lase moştenire autointitulatului Antichrist de mai târziu mica sa fabrică de bere, de pe urma căreia Aleister nu s-a sfiit să profite, deoarece din banii rezultaţi din producţia şi comercializarea berii, şi-a plătit călătoriile şi publicaţiile-i faimoase.
Aleister a cochetat puţin şi cu şcoala, dar sistemul de predare şi metodica întâlnită nu l-au satisfăcut deloc, astfel încât abandonează cursurile Colegiului Trinity din Cambridge chiar înainte de absolvire. În schimb latura ocultă a cunoaşterii l-a fascinat de mic copil, astfel încât după abandonarea colegiului în anul 1889, Aleister intră imediat în rândurile celebrului ordin iniţiatic Golden Dawn.
În anul imediat următor, cumpără reşedinţa Boleskine House de lângă faimosul lac Loch Ness din Scoţia. Nu se ştie dacă l-a urmărit asiduu pe Nessie, dar casa cu pricina era zguduită deseori de orgiile sale, iar în momentele de respiro, Aleister performa aici, pătruns de patos extatic, ritualul Abra-Melin. Însă cel ce se voia cu orice preţ Antichrist ţinteşte mai sus şi, în anul 1900 călătoreşte în Mexic, unde primeşte gradul 33 în Francmasonerie.
Doi ani mai târziu începe să studieze Yoga în Ceylon sub îndrumarea lui Allan Bennet, un apropiat din Golden Dawn. După doar un an de zile, consideră că nu mai are nimic de îmvăţat şi se întoarce la conacul Boleskine, unde se căsătoreşte cu Edith Rose Kelly, sora pictorului Sir Gerald Kelly. Avea să fie primul său mariaj. Porneşte într-un voiaj de nuntă cu iz iniţiatic în Egipt, celebrul tărâm în care anticii credeau că au apărut magia şi ştiinţele oculte. Aici, Aleister susţine că a fost contactat de îngerul său păzitor, o entitate pe nume Aiwass, care i-ar fi transmis textul Cărţii Legii, o lucrare de inspiraţie chipurile divină, din care Aleister a fondat Thelema, propria sa religie.

Profet al religiei sale - "Nu am vrut doar să-l întâlnesc pe diavol şi să-l slujesc. Am vrut să-l întâlnesc personal şi să-i devin ori stăpân, ori sclav"

După ce Aleister primeşte prin revelaţie divină (conform propriilor afirmaţii) în zilele de 8,9 şi 10 aprilie 1904, textul Cărţii Legii, bizarul personaj se hotărăşte să lanseze o nouă religie. A lui...
Pe 16 aprilie, acelaşi an, pe când se afla încă în Egipt, Crowley întreprinde un ritual special pentru a-i arăta proaspetei sale soţii o serie de entităţi elementale denumite silfi. Cu toate că nu a vazut niciun silf, oricât s-a străduit şi oricât de multă bunăvoinţă a avut, Edith Rose îşi descoperă totuşi unele calităţi mediumnice, astfel încât spiritul său devine un canal de comunicare între Crowley şi zeul egiptean Horus, precum şi sufletul rătăcit al unui copil. Crowley este la început sceptic, dar se convinge de autenticitatea mesajelor după ce soţia sa, care habar nu avea de religia Egiptului Antic, "identifică" pe zeul Horus sub forma unei gravuri pe o placă funerară din Muzeul Bulaq din Cairo. Întâmplător sau nu, numărul de exponat al plăcii funerare era 666...
După această experienţă, Crowley a început redactarea Liber AL vel Legis, cum o denumea el în latină. Thelema, religia sa personală, se baza în totalitate pe perceptele şi sfaturile din Cartea Legii.
Thelema pare mai degrabă o filozofie de viaţă cu puseuri esoteric-iniţiatice, decât o religie în sensul strict al termenului. Marea sa idee centrală, "Fă orice vrei să faci", pare cumva o exclamaţie anarhist-libertină, din genul ideilor-forţă foarte la modă în societatea occidentală de început de secol XX. Cu toate acestea, sloganul nu este deloc unul nou, fiind enunţat în premieră de celebrul scriitor renascentist François Rabelais. Expresia pare încă mai veche, deoarece, conform traducerii englezeşti a termenului, din greaca veche, însemnând "vrere, voinţă", primele scrieri creştine foloseau termenul pentru a se referi la voinţa Domnului, voinţa omului, şi chiar voia lui Satan, oponentul lui Dumnezeu.
Crowley în uniforma rituală de mare maestru al Ordinului Golden Dawn

Cartea Legii, scrisă şi redactată de Crowley, conţine atât expresia "Fă orice vrei să faci", cât şi termenul Thelema din greacă, pe care Crowley l-a preluat pentru sistemul filozofic, mistic şi religios pe care l-a dezvoltat ulterior. Pe lângă îndemnul ambiguu şi cumva periculos de a face orice vrei să faci (din care oricine înţelege ce poate), Crowley a mai adăugat în Thelema idei din ocultismul "clasic", Raja Yoga (Yoga Regală, o ramură superioară axată pe aprofundarea meditaţiei şi optimizarea mentalului uman), Kabbalah şi diverse principii din misticismul oriental şi occidental.

Crowley, omul -
"Adevăr! Adevăr! Adevăr! strigă stăpânul abisului halucinaţiilor"

Aleister Crowley s-a căsătorit de două ori în timpul vieţii sale, dar a avut relaţii cu nenumărate femei. De fapt, a avut o viziune extrem de liberală asupra sexualităţii umane. A avut numeroase relaţii sexuale şi cu bărbaţi, într-o perioadă când homosexualitatea era pedepsită în Imperiul Britanic. Dar ce nu ar fi făcut Crowley pentru a şoca şi a provoca?
Obsesia sa pentru esoterism şi divinităţi antice s-a reflectat până şi în numele date propriilor copii: Nuit Ma Ahathor Hecate Sappho Jezebel Lilith (prima fiică), Lola Zaza, Anne Lea "Poupee", Astarte Lulu Panthea, iar pe unicul său fiu a ales să-l numească Aleister Atatürk (!)
Nu a ocolit deloc condeiul, ba din contră s-a lăsat cuprins de patima scrisului. Crowley a lăsat posterităţii zeci de cărţi, sute de eseuri şi un număr uriaş de scrisori şi editoriale. A scris şi poeme, povestiri scurte, articole de revistă, nuvele şi critici. Exegeţii săi l-au consderat un artist talentat, chiar dacă a fost un pictor nu foarte tehnic, cumva un adept al curentului expresionist.
În mod neaşteptat, s-a numărat printre alpiniştii de seamă ai vremurilor sale, asta într-o perioadă când alpinismul era în etapa de pionierat. Şi-a dobândit experienţa şi abilităţile de alpinist mulţumită lui Oscar Eckstein, nu doar un mare alpinist, ci şi un pasionat al religiilor şi filozofiilor orientale, domeniu unde rezona din plin cu Crowley. Acesta din urmă a avut unele realizări notabile în domeniu, cum ar fi spre exemplu tentativa de escaladă din anul 1902 a Muntelui K2, al doilea ca înălţime după Everest. Acolo a stabilit chiar şi un record, prin camparea timp de 65 zile pe un gheţar alpin. A mai încercat să cucerească şi Muntele Kanchenjunga din acelaşi lanţ himalayan, dar în zadar. Cu toate acestea, se pare că firea sa demonică şi-a făcut apariţia şi cu aceste prilejuri, unii dintre cărăuşii localnici angajaţi acunzându-l că-i bătea frecvent, iar cu ocazia unei avalanşe care a prins şi ucis patru din oamenii săi, Crowley a rămas să se relaxeze în tabără şi nu a răspuns strigătelor de ajutor ale oamenilor. Fapt care l-a demonizat în ochii celorlalţi alpinişti, care l-au exclus urgent din cercurile lor.
Crowley în perioada când studia Raja Yoga

golden dawnEra şi un avid împătimit al jocului minţii, fiind atras de şah încă de când avea şase ani. A ajuns şi campion al oraşului său şi semna o rubrică în Eastbourne Gazette, declarând ulterior că singura sa ambiţie lumească era aceea de a ajunge campion mondial la şah. A fost membru marcant al Ordo Templi Orientis, unde a ajuns mare maestru în al zecelea grad. A modelat ordinul după o structură masonică, sub forma unei organizaţii internaţionale care să ofere oricui o religie universală care avea la bază cunoaşterea lumilor înconjurătoare exprimată simplu, dar simbolic. Crowley nu s-a sfiit să introducă practici homosexuale cărora le imprimase un sens magic (!) în cadrul structurii iniţiatice a OTO. Practic, ajunsese să le spună discipolilor că magia homosexuală era o formulă eficace de transcendere a cunoaşterii comune, care i-ar fi dus pe aceştia spre iluminare...
Experimentează propriile obsesii sexuale şi în Rusia, unde se complace în practici sado-masochiste. Nu ratează nici America, unde se prezintă ca maestru suprem al OTO. Autointitulat mag, se foloseşte de numeroase femei în scopurile sale de atragere de noi membri. Ajunge chiar să consume oxid de metil, în urma căruia are halucinaţii pe care le include ulterior în sistematizarea propriei concepţii cosmologice. Se declară astrolog absolut şi ajunge chiar să crucifice broaşte, pe motiv că astfel retrăieşte viaţa lui Iisus Hristos...
Robert Spence, în lucrarea Secret Agent 666: Aleister Crowley, British Inteligence and the Occult, susţine că ciudatul personaj ar fi lucrat ca spion pentru serviciile secrete britanice, având deseori rol de agent provocator şi diversionist. Alături de ce-a de-a doua soţie, pe care o poreclise Femeia Roşie, aluzie la consoarta Fiarei 666 din Apocalipsă, fondează în Sicilia o abaţie Thelema, unde face o şcoală de magie în care trebuiau încălcate toate normele morale şi comportamentale. Veştile despre şcoala lui Crowley ajung şi la urechile fasciştilor lui Mussolini, iar ocultistul se vede nevoit să fugă din Sicilia pentru a evita un linşaj iminent.

Un Antichrist falit şi bolnav


"Omul obişnuit nu crede că un artist poate fi la fel de serios şi atent în observarea vieţii precum un om de ştiinţă"

ocultMare parte din reputaţia scandaloasă clădită în jurul său (reputaţie la care Crowley contribuia conştient) era legată de viaţa sa intimă, pe care autointitulatul mag şi-o exhiba fără rezerve peste tot pe unde a ajuns în decursul vieţii sale. Nu s-a mulţumit doar să se culce cu numeroase prostituate si tinere pe care le acosta în pub-uri şi cafenele. Crowley făcea din actul sexual un adevărat ritual mistic, condimentat cu ingrediente din reţetarul ezoteric propriu. Nu i-au scăpat nici bărbaţii, fiind celebru în cercurile homosexuale britanice, unde juca rol pasiv cu numeroşi parteneri. Cu toate că a practicat ritualuri sexuale magice atât cu femei, cât şi cu bărbaţi, Crowley amintea în memoriile sale că a avut legături romanitice doar cu femei.
Toată viaţa sa a urmărit să abordeze magia nu doar ca pe o artă, ci şi ca pe o ştiinţă. A vrut să creeze o struţo-cămilă, deoarece credea că se pot folosi metodele ştiinţei pentru a atinge obiectivele religiei. Credea sincer că magia poate oferi răspunsuri dincolo de legi, teoreme, dogme sau coduri legale, pe care le învinuia că împiedică progresul şi evoluţia fiinţei umane. A crezut toată viaţa că magincianul are un destin ales, că este omul cel mai evoluat, singurul care poate ajunge la adevăr şi asta doar prin ruperea tuturor barierelor şi încălcarea tuturor legilor sociale şi dogmelor religioase.
Dar timpul trece şi peste el, nepăsător la elucubraţiile şi excentricităţile sale. În prag de bătrâneţe, mai are timp totuşi de câteva isprăvi de pomină. Se întâlneşte cu poetul portughez Fernando Pessoa, cu ajutorul căruia îşi înscenează moartea, declarând că va dispărea într-un loc stâncos denumit Gura Iadului. Evident, se ascunde, după care reapare peste trei săptămâni la Berlin. Este dat în judecată de scriitoarea Nina Hamnett, care îl acuză în anul 1932 de practicarea magiei negre. Procesul este pierdut, odată cu mare parte din averea sa. Judecătorul declara presei că "în toată activitatea mea nu am auzit de fapte atât de blasfemiatoare, înspăimântătoare şi oribile ca acelea săvârşite de Crowley, care mai are neobrăzarea să se descrie drept cel mai mare poet în viaţă". Ca un apropo la posibila sa existenţă de spion, Crowley are legături cu Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond.

Aleistar Crowley cu câţiva ani înaintea morţii sale
initiat controversatNu are însă cum să o fenteze pe Doamna cu Coasta, astfel încât, pe data de 1 decembrie 1947, la 72 de ani, moare în urma unei infecţii respiratorii grave. Asta după ce devinise dependent de heroină la bătrâneţe...
Crowley a rămas o figură extrem de influentă chiar şi în zilele noastre. În multe cercuri este considerat a fi fost cel mai mare ocultist din toate timpurile. A exercitat o influenţă covârşitoare asupra multor personalităţi ale vremurilor sale, unul dintre cei mai mari admiratori ai săi fiind Ron Hubbard, fondatorul controversatei Biserici Scientologice. Un sondaj întreprins de BBC în anul 2002 l-a descoperit pe Crowley pe poziţia 73 în topul celor mai de seamă britanici din toate timpurile, în opinia cetăţenilor din UK. Slabă realizare postumă, totuşi, pentru cel care, cândva, era considerat încarnarea Antichristului...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu