Astronomii au descoperit două planete extraterestre care orbitează în jurul unei stele, cu o distanţă atât de mică între ele, încât noaptea fiecare arată ca o lună plină pe cerul celeilalte.
Planetele nou descoperite se află la o distanţă de 1.200 de ani-lumină de Pământ şi reprezintă o descoperire unică, spun specialiştii. Ele diferă din punct de vedere al compoziţiei şi al mărimii, dar se află la doar 1,9 milioane de kilometri una de cealaltă, fiind mai apropiate decât oricare două planete cunoscute până acum
Una dintre planetele recent descoperite este numită Kepler-36b şi pare să fie un super-Pământ de 4,5 ori mai masiv decât planeta noastră. Cealaltă poartă denumirea de Kepler-36c şi este o planetă gazoasă de mărimea lui Neptun, adică de 8 ori mai mare decât Pământul. Cele două planete se întâlnesc odată la 97 de zile într-o conjuncţie care face ca fiecare să fie vizibilă spectaculos pe cerul celeilalte. În aceste momente ele sunt separate de o distanţă de 5 ori mai mare decât cea care separă Luna de Pământ.
Acum, oamenii de ştiinţă se întreabă cum de a fost posibil ca două planete atât de diferite să orbiteze la o distanţă atât de mică una de cealaltă.
Sistemul Kepler-36 contrazice teoriile acceptate până în prezent referitoare la formarea şi migraţia planetelor, astfe încât respectivele teorii vor avea nevoie de anumite ajustări pentru a explica formarea acestui sistem aparte
Cele două planete din sistemul Kepler-36, localizat în constelaţia Cygnus (Lebăda), au fost observate de Telescopul Spaţial Kepler al NASA.
Kepler-36c, care are un diametru de aproximativ 3,7 ori mai mare decât al Terrei, are probabil un nucleu de rocă solidă acoperit de un strat substanţial de atmosferă alcătuită predominant din hidrogen şi heliu. Kepler-36b este un super-Pământ, cu diametrul de de 1,5 ori mai mare decât a lPământului. Specialiştii estimează că fierul reprezintă aproape 30% din masa planetei, apa - 15%, şi heliul şi hidrogenul atmosferic 1%.
Ambele planete sunt mult prea fierbinţi pentru a întreţine viaţa aşa cum o ştim noi, având în vedere că Kepler-36b probabil curg râuri de lavă. Ele orbitează de aproape 3 ori mai aproape de steaua lor decât o face Mercur (planeta cea mai apropiată de Soare şi mai fierbinte din sistemul nostru solar) în jurul Soarelui. În plus, steaua lor, Kepler 36-a, pare să fie mai fierbinte decât steaua din sistemul nostru solar.
Sursa: Space (traducere si imagini aici)
Ce tare! Mereu am fost pasionata de astronomie.
RăspundețiȘtergereSi eu la fel - nu cred ca m-ar plictisi vre-odata chiar daca as citi aceleas articole....
RăspundețiȘtergere